Měsíční archivy: Březen 2022

La Finale (In the Game) 2018

Mladý chlapec má pred sebou len jeden cieľ – basketbalové finále v Paríži. Práve v ten deň sa však musí starať o svojho dedka Rolanda, ktorý je veľmi milý a vtipný pán, občas však kvôli Alzheimerovej chorobe býva trošku dezorientovaný. On sa však odmieta vzdať svojho sna a rozhodne sa, že na finále do Paríža sa dostane za každú cenu, aj keď by tam mal ísť aj s dedkom.

V poslední chvíli (Nick of Time) 1995

Do Los Angeles přijíždí vlakem daňový poradce Gene Watson s dcerkou Lynn. Byl v San Diegu na pohřbu manželky, která zemřela dříve, než se s ním stačila rozvést. Tohoto nenápadného muže si na nádraží vytipují dva policejní agenti Smith a Jonesová, zmocní se Lynn jako rukojmí a pohrozí otci, že ji zabijí, jestliže neudělá to, co po něm požadují – během půldruhé hodiny má zavraždit Eleanor Grantovou, guvernérku státu Kalifornie. Děj se odehrává v prostředí moderního, kde probíhá předvolební akce nic netušící političky. Gene Watson se dlouho marně pokouší uniknout z nastražené pasti, pak ale pochopí, že i on patří de facto mezi spiklence Podaří se mu zabránit nejhoršímu?

Crime à Biot (Murder in Biot) 2021

Marie Lemaire, ktorá krátko predtým zdedila po svojom manželovi úspešný podnik, niekto otrávil na večeri podnikateľskej asociácie. Páchateľom mohol byť ktokoľvek z prítomných hostí. Medzi nimi bola i bývalá milenka Mariinho manžela Olivia, ktorú o niekoľko dní nájdu mŕtvu v jej dome. List na rozlúčku naznačuje, že spáchala samovraždu po tom, čo otrávila Marie. Tu by bolo možné prípad uzavrieť – je však jeho riešenie naozaj také jednoduché?

Vládkyně Ayesha (Ona) 1965

Palestína, koniec prvej svetovej vojny. Trojica priateľov (vedec, jeho sluha a mladík) sa chystá na návrat do Európy, keď jedného z nich unesú na príkaz krásnej tajomnej vládkyne. Tá mu dá mapu, ktorá vedie do legendami opradeného mesta Kumy. Trio neváha a chopí sa šance stať sa slávnymi. Vydá sa na dobrodružnú a strastiplnú cestu naprieč púšťou, ktorá povedie k odhaleniu pôvodu bájneho mesta, osudu dávnej lásky a tajomstvu zachovania večného života.

Nevinný muž (An Innocent Man) 1989

Život pozemného leteckého dozorcu Jimmieho Rainwooda a jeho rodiny sa v jednej chvíli zmení na nočnú moru dvaja skorumpovaní policajti Parnell a Scalise naňho ušijú búdu, a tak sa dostane do väzenia zo zločin, ktorý nespáchal. Až v tomto prostredí, plnom krutosti a násilia sa Rainwood mení a jeho pohľad na svet a spoločnosť dostáva nový rozmer. Pripravuje pomstu, ktorá by potrestala tých, čo mu prišili fiktívny zločin a je mu jedno, čo ho to bude stáť! Riskuje všetko pre záchranu svojho normálneho života, aby dokázal, že on je raz navždy nevinný muž…

Delikventi (The Delinquents) 1957

Mladík zjistí, že jeho kamarádi jsou zapleteni do zločinu a že i on sám by se proto mohl dostat do vězení… Snímek Delikventi, jehož natáčení probíhalo v Kansas City, představuje první filmový režisérský počin Roberta Altmana, jenž zde stojí také za scénářem a produkcí. Tom Laughlin, později proslavený rolí Billyho Jacka, zde ztvárnil Scottyho Whita, milého devatenáctiletého mladíka, který se velmi rychle dostává do problémů. Otec jeho přítelkyně Janice Wilsonové (Rosemary Howard) jej pošle k čertu a vztah jim zakáže. Zdrcený a nevyrovnaný Scotty, nyní navíc bez kladného Janicina vlivu, potkává Chollyho (Peter Miller) a jeho partu nevázaných mladíků, kteří si s dodržováním zákona hlavu moc nelámou. Pouličním gang vede drsný Eddy (Richard Bakalyan). Do party je brzy zatažena i Janice (která se i navzdory svému věku zdá mnohem dospělejší než Scotty sám), ovšem to, čeho se mladíci dopouštějí, už přestává být pouhopouhá legrace… K vrcholům filmu patří bitka v autokině, hudební fanoušci si pak přijdou na své u nezapomenutelné verze nestárnoucí písně Dirty Rock Boogie“ v podání Julie Lee a Billa Nolana.

Sni svůj krátký sen (Dream a Little Dream) 1989

Bobby Keller má nejlepšího kamaráda a přítelkyni, ale stále není šťastný. Jeho rodiče si ho nevšímají a propadá ve škole. Myslí si, že jeho život nemá smysl. Jednoho dne se však vše změní…

Hezký Štědrý večer (Hezký Štědrý večer) 1979

Televizní komedie o tom, že přípravy tohoto svátečního večera mohou mít někdy i více než dramatický průběh… Na Štědrý den dopoledne se tatínek měl s malým synkem vypravit na chatu a cestou se zastavit pro maminku , která ještě musela do práce. Jenže ztřeštěný tatínek při všech těch balíčcích, zavazadlech a kufrech zapomněl milého Honzíčka doma. Když to se ženou zjistili, vrátili se domů. Jenže mezi tím objevila chlapečka sousedka , která měla klíče od bytu. Donutila svého muže , aby na sousedovic chalupu dítě odvezli. A kolotoč zmarněných cest nekončí… A tak nakonec si divák může povzdechnout – to by se dnes, v době mobilů, stát nemohlo!

Dívka a pavouk (Das Mädchen und die Spinne) 2021

Spolubydlící Lisa se stěhuje z jejich bytu a Mara uvažuje o konci jedné éry. Stěhují nábytek, malují stěny, staví skříně. Uprostřed všeho toho shonu se vynořují tajné touhy a přání a víří kolem bývalých spolubydlících, Lisiny matky Astrid, stěhováků, starých nájemníků odvedle, jejich kočky, Lisiny nové sousedky a stále se rozšiřujícího okruhu postav. Den přechází v noc a v bytě se koná poslední večírek. Když zmizí poslední krabice, zůstanou z jejich životů jen střípky. Film švýcarských dvojčat a Zürcherových se rozrůstá v poetické panoptikum různých podob lidských vztahů, které je zároveň studií každodenního života, pohádkou i psychologickým portrétem křehkého světa.

Podivná tajemství (Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood) 2002

Louisiana. V roce 1937 skládají čtyři malé holčičky, v noci v lesích, krvavou přísahu věrnosti jedna druhé. Skupinku vede Vivi Abbottová, která ji nazve Sesterstvo Ya-Ya“. O téměř šedesát let později v New Yorku. Viviina nejstarší dcera, dramatička Siddalee Sidda“ Walkerová, poskytuje rozhovor reportérce magazínu Time, kde uvádí své nešťastné dětství jako hlavní zdroj inspirace pro svá díla. Novinářka rozhovor zpracuje a jak to v podobných situacích chodí, vybere si jako téma zneužívání a na to navazující temná rodinná tajemství úspěšné spisovatelky. Článek rozlítí Vivi, která ihned zavolá Siddě a rozzlobeně prohlásí, že pro ni neexistuje, že je pro ni mrtvá. V následujících dnech Vivi vydědí, vystřihne jí ze společných fotek a zruší jakoukoliv komunikaci. Sidda zase zruší pozvánku pro matku na svoji nadcházející svatbu se snoubencem Connorem McGillem. Sestry Ya-Ya, Caro Benettová, Teensy Whitmanová a Necie Kelleherová se i přes ty dlouhé roky stále přátelí a rozhodnou se vzít věc do svých rukou. Unesou Siddu z New Yorku a odvezou ji zpět do Louisiany v naději, že jí ukážou, jak Viviina problematická minulost způsobila jejich současné problémy a poukáží na problematické vztahy mezi matkou a dcerou…