Měsíční archivy: Duben 2022

Tajemný ostrov pokladů (Muppet Treasure Island) 1996

Mladík Jimmi sní o dobrodružném životě na moři. Když získá od starého piráta mapu pokladů, vydá se se svými kamarády na cestu za pokladem. Na lodi získá mnoho přátel a zažijí spolu nesčetná dobrodružství. O poklad na ostrově svedou bytvu s piráty.

Vládce džungle (Jungle Cat) 1959

Krásný přírodopisný dokument z dílen Walta Disneyho přináší divákům pohled do života prince dravců, překrásného jihoamerického jaguára. Po tři roky jej vědci pozorovali, aby nám mohli přinést detailní a překvapivý dokument o životě této neobyčejné kočky, o jeho vztahu k ostatním obyvatelům“ džungle a o bitvách, které s nimi musí svádět, aby přežil.

Někdy v dubnu (Sometimes in April) 2005

Když byl 7. dubna 1994 zvolen rwandským prezidentem člen kmene Hutů, tato nádherná země se stala svědkem začátku jednoho z nejhorších zvěrstev v soudobých dějinách. Svěží zelené buše, kopce a údolí byly spolu s ulicemi, řekami a domy zaplaveny krví poté, co Hutové vyhlásili Tutsiům zuřivý boj. Během následných orgií násilí se sousedé a přátelé vraždili navzájem, někteří dokonce zabíjeli i své vlastní děti a příbuzné. Kostely přetékaly znetvořenými těly stovek tisíc Tutsiů a Hutů, nejméně 937 tisíc lidí bylo podle nedávného průzkumu rwandské vlády povražděno během masakru, který trval sto dní. Deset let po genocidě, jíž se nikdo z mezinárodních sil nepokusil zabránit, vzniklo toto strašlivé dokumentární drama. NĚKDY V DUBNU, první zásadní snímek o rwandské genocidě, se natáčel v místech, kde se krveprolití odehrálo, a klade celému světu otázku: jak se to vůbec mohlo stát?

Pavouk v síti (Spider in the Web) 2019

Avram Adereth, špion Mossadu působící v Belgii, se pro organizaci stává přítěží, protože Aderethova akce na základě jedné z jeho stop o syrské továrně na chemické zbraně skončila fiaskem. Proto chtějí poslat Aderetha do důchodu. Daniel je začínající agent Mossadu a syn Aderethova dlouholetého, nyní již zesnulého partnera. Daniel byl vyslán, aby Aderetha přesvědčil k návratu do Izraele. Aderethovi se ale nechce. Přiznává, že přeháněl a upravoval své předchozí informace pro Mossad, aby to vypadalo, že je pro organizaci pořád cenným agentem. Nyní ale tvrdí, že má stopu, kterou považuje za nejdůležitější ve své kariéře a která ho definitivně nasměruje nejen k továrně na chemické zbraně v Sýrii, ale také k belgické společnosti, která s touto syrskou továrnou čile obchoduje. Adereth trvá na tom, aby mu Daniel pomohl sledovat jeho poslední stopu, a to navzdory poslednímu nezdaru, který málem vedl k další mezinárodní ostudě Mossadu…

Pro dítě zemřu (Dying for a Baby) 2019

Amber a Kyleovi trvalo dva roky, než překonali trauma z tragické autonehody. Jejich životem ale zatřese Jessica, druhá řidička zapojená do nehody, která během havárie přišla o své nenarozené dítě a nyní se z ní stala jejich sousedka. Nechá se zaměstnat u Ambeřina lékaře s jediným cílem – chladnokrevně se pomstít.

The Batman (The Batman) 2022

Dva roky slídění po ulicích jako Batman, který nahání strach zločincům, zavedly Bruce Waynea hluboko do stínů Gotham City. Mezi zkorumpovanou sítí městských úředníků a vysoce postavených osobností má osamělý mstitel jen několik důvěryhodných spojenců – Alfreda Pennywortha a poručíka Jamese Gordona – a mezi svými spoluobčany se stal jediným ztělesněním pomsty. Když se vrah sérií sadistických machinací zaměří na gothamskou smetánku, stopa záhadných indicií pošle Největšího detektiva světa na vyšetřování do podsvětí, kde se setká s postavami jako Oswald Cobblepot, Edward Nashton, Carmine Falcone a Selina Kyleová. Jakmile důkazy začnou vést blíže k domovu a začne být jasný rozsah pachatelových plánů, musí Batman navázat nové vztahy a odhalit pachatele, aby se stal symbolem naděje Gotham City.

Dračí princezna (Dragon Girl) 2020

Jsou Vánoce, všude znějí koledy a ve městě se objevil drak. Vlastně spíš malý vystrašený dráček, který sem zabloudil z bájné dračí země. Spřátelí se s ním devítiletá Sára, do party přiberou stejně starého Mortimera a všichni společně převrátí letošní svátky klidu a míru vzhůru nohama. Na jejich dobrodružství bude malé městečko vzpomínat ještě roky. Aby ne, drak je sice výjimečný kamarád, ale do našeho světa se moc nehodí. Je to pořád ještě nemotorné mládě, vzbuzuje pozornost a někdy začne plivat oheň v tu nejméně vhodnou chvíli. Na celou povedenou trojku se brzy začnou upírat zraky rodičů, policie i televizních štábů. Nezbývá, než všem utéct a pomoci dráčkovi zpátky domů, do jeho dračí země ve skalách. Drak se ale musí pokusit vzlétnout a vše směřuje k opravdu ohnivému finále.

Chiara Lubich – L’Amore vince tutto (Chiara Lubichová) 2021

Počas druhej svetovej vojny mladá talianska učiteľka Silvia Lubichová videla jediné východisko v Bohu a Božej láske. Podľa vzoru svätej Kláry z Assisi prijala meno Chiara a snažila sa čo najviac pomáhať iným. Jej malá komunita sa stala základom kresťanského hnutia Máriino dielo, známeho aj pod názvom Fokolare, ktoré má dnes viac ako 100 000 členov po celom svete, vrátane Slovenska, ktoré Chiara Lubichová navštívila v roku 2001. Je zamerané na myšlienky jednoty a bratstva všetkých ľudí, aj budovanie dialógu medzi náboženstvami. Za celoživotné dielo smerujúce k rozvoju týchto ušľachtilých myšlienok získala Chiara Lubichová množstvo medzinárodných ocenení a v súčasnosti sa očakáva aj jej skoré blahorečenie.

Quigley – psí život (Quigley) 2003

Miliardář Archie má všechno na světě, jen ne srdce. Nepřetržitě ubližuje lidem ve svém okolí a chystá další chladnokrevný plán. Ve chvíli, kdy ho jen krůček dělí od jeho uskutečnění se stane obětí smrtelné dopravní nehody. Nebeskou branou však neprojde. Naopak – je poslán zpět na Zem, aby napravil všechno zlo, co za svůj život napáchal. O to těžší pro něj tento úkol bude, že se s ním musí vypořádat ve zvířecí podobě – jako pes! Trest za to, že nejen lidi, ale ani zvířata neměl rád. Nezbývá mu nic jiného, než se jako huňatý Quigley vydat za doprovodu strážného anděla Sweeneyho, jediného, který vidí Archieho skutečnou lidskou podobu, zpět mezi ty, kterým tolik škodil. Quigley má tolik práce a tak málo času! Dokáže povedenými psími kousky všechny přesvědčit, že si zaslouží nebeský ráj?

Americká stopa (Six-Pack) 2000

V Paříži řádí masový vrah. Nathan, mladý ambiciózní policista nalezne závažné stopy, spojující pařížské vraždy s americkou stopou. Vydává se do Chicaga, kde zjistí, že jeho podezření je oprávněné. V USA je masový vrah označován jako SIX-PACK (slangový výraz pro porno oběti). Nathan má podezření, že se vrah přestěhoval do Francie. Učiní závažný objev – před tím než byly oběti zavražděny, každá z nich odcestovala do Spojených států. Všechny vyplnily podrobný dotazník, který byl odeslán do kanceláře amerického turismu. Dospěl k závěru, že vrah pracuje pro velvyslanectví USA. Nathan musí vzít zákon do vlastních rukou, jeho nadřízení nejsou ochotni povolit další vyšetřování. Sleduje svého podezřelého dnem i nocí. Po několika týdnech neúnavného sledování Six Pack konečně naletí…