Měsíční archivy: Květen 2022

Předurčena k tanci (On Pointe) 2018

Paige se chce stát profesionální baletkou a připravuje se na konkurs do proslulého baletního souboru. Její rodiče žijí odděleně, matka Lynda je frustrovaná z blížícího se rozvodu a Paige v rozhodnutí nepodporuje, právě naopak. Zaměří se na špatné známky, chce, aby si je Paige opravila a zakáže jí chodit na balet. Její učitel tance dělá co může, aby jí pomohl. Musí přesvědčit Paige samotnou, i Lyndu, že svého snu se člověk nemá vzdávat, a že má na to, aby ve světě tance uspěla.

Nepřítel pod hladinou (The Enemy Below) 1957

Ke dnu půjde buď americký torpédoborec, anebo německá ponorka… Ve vodách Atlantiku probíhaly během druhé světové války velké námořní bitvy, které mohly upomínat obří šachové partie. Jeden takový námořní duel představuje ústřední motiv dobrodružného válečného snímku Nepřítel pod hladinou v režii hollywoodského herce . Když americký eskortní torpédoborec při hlídkové plavbě jižním Atlantikem zachytí na radaru neznámý kontakt, nový kapitán válečné lodi Murrell neváhá sledovat cíl. Jedná se o německou ponorku pod vedením válečného veterána von Stolberga, který se snaží setřást pozornost nepřítele. Začíná neúprosná námořní bitva v podání dvou mořských vlků, kteří si dokáží navzájem dokonale číst myšlenky a předvídat své další kroky. Americký torpédoborec se díky obratnému manévru dokáže vyhnout dvěma torpédům, německá ponorka pro změnu odolává hlubinným náložím. Rozložení sil na moři se mění každým okamžikem a poslat nepřítele ke dnu může jen ten, kdo prokáže pevnější nervy a využije momentu překvapení… Jako kapitán americké posádky se představil hollywoodský klasik , jeho protějšek ztvárnil německý herec .

Chip ‚n‘ Dale: Rescue Rangers (Chip ‚n‘ Dale: Rescue Rangers) 2022

Po zlém (Vstříc zlu) 1965

Museli žít a bojovat, jako kdyby nebylo zítřka. Příběh strůjce námořní operace, která měla být odvetou za japonský útok na Pearl Harbor… Významný hollywoodský režisér (1905–1986) se ve své poválečné tvorbě systematicky věnoval palčivým problémům americké společnosti. Renomovaný tvůrce zároveň produkoval svá díla, v nichž se často zabýval kontroverzními tématy. V ponurém dramatu se jako jeden z prvních věnoval problematice drogové závislosti. Působivé soudní drama řeší otázku násilné pomsty za znásilnění. Do kontextu jeho díla zapadá i epický válečný snímek Vstříc zlu (1965). Ten pojednává nejen o námořních bitvách druhé světové války, ale věrně zrcadlí odvrácené stránky války, které měly drtivé celospolečenské dopady. Snímek představuje osudy lidí, kteří dokázali obětovat svůj osobní život ve jménu vlasti a museli se vyrovnávat s tragickými následky války. V ikonické roli tvrdého, ale spravedlivého, kapitána Rockwella Torreyho velícího americké bitevní lodi se představil legendární herec . Po zničujícím útoku japonských letounů na Pearl Harbor dostává za úkol vypátrat a eliminovat nepřátelskou flotilu. Vzhledem k nedostatku paliva na dokončení mise ale přistoupí k riskantnímu manévru. Kvůli tomuto kontroverznímu rozhodnutí je následně zbaven velení až do výsledku vyšetřovacího soudu. Dostává na starosti administrativní vedení konvojů, ale po několika měsících se dočká nečekané druhé šance. Námořnictvo Spojených států amerických mu svěří taktické velení operace, jejímž cílem je dobytí strategického ostrova v Tichomoří. Na pozadí námořních bitev se odvíjí často mnohem dramatičtější osudy Rockwellových podřízených námořníků, kteří se odhodlaně vydávají vstříc zlu. Ve vedlejší roli bouřlivého komandéra Eddingtona zazářil , hvězdné herecké obsazení doplňují , nebo .

Člověk proti zkáze (Man versus Ruin) 1989

V roce 1989 natočil režisér film o posledních letech života . Ačkoliv je film pojat jako drama rodinné, v němž významné postavení mají lidské vztahy, v jeho celkovém vyznění převažuje rozměr společenský. Lze jej také nazvat Čapek proti zkáze – proti nastupujícímu fašismu, proti ohrožení křehkých demokratických svobod, proti neblahým rysům české národní povahy. Film je jakousi mozaikou událostí a vztahů, které na Karla Čapka působily a které se mu v době jeho nemoci v horečnatých snech a ve vzpomínkách vracejí. Vzpomíná na dávnou lásku, na ženu , bratra a sestru Helenu, ale také na přátelství s . Velkou hodnotou filmu je solidní a poctivý přístup autorů k tématu, kdy Čapkova osobnost je vystižena jak ve své velikosti, tak v souvislostech dobových. Přesvědčivé je rovněž herecké ztvárnění – výkony v hlavní roli, jako Josefa Čapka, jako Olgy Scheinpflugové a v roli T. G. Masaryka.

S*át na lásku (F*ck Love Too) 2022

V milostném životě to těmhle kamarádům moc neklape. Chtějí si proto pomoct mezi sebou, ale sem tam to nedopadne úplně nejlíp. Romantická komedie.

Ukradené dětství (A Stolen Past) 2018

Tamara třináct let pátrá po své unesené dceři. V přestrojení za učitelku matematiky najde cestu, jak se s dcerou znovu spojit. Jenže otec dívky je ochotný udělat vše, jen aby pravda zůstala nadále skryta, dokonce i zabíjet…

Výkupné (Killer Ransom) 2020

Shannon Williamsová a její pubertální dcera Brooke se usadily v novém městě. Pro Brooke to znamená novou školu a pro Shannon novou práci. Ovšem po společném nákupním výletu se zhmotní nejhorší Shannonina noční můra. Brooke byla unesena a únosci požadují výkupné. Kdo by mohl chtít ublížit její dceři? Shannon se nezastaví před ničím, aby ochránila svou dceru. Podaří se jí ale dívku zachránit včas?

Svatba sjednaná v nebi (A Match Made in Heaven) 1997

Když jí diagnostikovali rakovinu, energetická a zábavná žena se rozhodla splnit poslední misi – a sice najít svému synovi, který se nehodlá vázat, vhodnou manželku. Oko jí padne na zdravotní sestru a matka se nadšeně chopí role dohazovačky.Dukakis si zahrála Helen Rossner, energickou, vitální a zábavnou ženu, které doktoři sdělí, že má rakovinu. Ona se rozhodne, že před smrtí musí dokončit svou poslední misi – a sice najít svému synovi Tomovi, který se nehodlá vázat, vhodnou manželku. Když se Helen setká na onkologii se zdravotní sestrou Jane Cronin, je jí naprosto okouzlena. Jane je mladá, krásná a sofistikovaná mladá žena a Helen je přesvědčena, že je ta pravá pro jejího nejstaršího syna. A tak se matka nadšeně chopí role dohazovačky. Tom a Jane souhlasí, že se setkají a postupně se do sebe zamilují. Jenže jejich láska velmi rychle zhořkne, když Jane přistihne Toma v posteli v jeho bytě s jinou ženou. Krátce po smrti Helen má Tom nehodu a je převezen na pohotovost, kde se setká s Jane. Najednou si uvědomí, jak moc ji miluje a začne jí vyznávat lásku. Jane se jím nechá znovu okouzlit a vrátí se k němu. Splní se konečně Helenino poslední přání a ti dva se vezmou?

Jiná smečka (Külön falka) 2021

Tiborův život je po propuštění z vězení jen rutinou, která má však do existenční stability daleko. V noci pracuje jako ochranka v místním klubu, přes den cvičí a dospává na gauči v bratrově domě. Na život před vězením“ se snaží zapomenout, ale minulost ho, v podobě dvanáctileté Niki, brzy dožene. Otec a dcera se neviděli sedm dlouhých let, a jsou tedy nuceni začít úplně od začátku. Neodolatelně charismatickou dvojici spojuje i rozděluje vznětlivá povaha i problematická minulost. Maďarská režisérka ve svém debutu zkoumá jednu z mnoha podob komplikovaných rodinných vztahů.