Měsíční archivy: Srpen 2022

Skleněný dům (Skleněný dům) 1981

V dětských domovech se odehrávají drobná dramata, ani materiální zajištění nedokáže zajistit vše potřebné. Hlavní hrdinka tohoto příběhu se totiž nedokáže spřátelit s ostatními dětmi, naopak se upne na svou vychovatelku, jejíž sňatek a odchod vnímá jako těžkou zradu. Režisér Vít Olmer postihl dětskou mentalitu citlivě i věrohodně, scénář Ireny Charvátové odboural přebytečné moralizování.

Thor: Láska jako hrom (Thor: Love and Thunder) 2022

Thor se nachází na své nejtěžší životní cestě – k nalezení vnitřního míru. Jeho cestu za odpočinkem však přeruší galaktický zabiják Gorr the God Butcher , který usiluje o zánik bohů. Thor požádá Valkýru , Korga a svou ex-přítelkyni Jane Foster , která – k Thorovu překvapení – ovládá mocné kladivo Mjolnir stejně jako mocný Thor. Společně se vydávají na vesmírné dobrodružství, aby odhalili tajemství Gorra a zastavili ho dříve než bude pozdě.

The Assistant (The Assistant) 2022

Západ slunce (Sundown) 2021

Studie charakterů a rodinné dynamiky odehrávající se v Acapulcu. Britská rodina je zde na dovolené s mladšími dětmi Colinem a Alexou (Albertine Kotting McMillan), až dokud jim do cestování nezasáhne nenadálá nepříjemná událost. Když jeden z příbuzných naruší pevný rodinný řád, vyplynou na povrch překvapivé tenze a konflikty…

Díra (Il buco) 2021

Píše se rok 1961. Zatímco sever Itálie je v průmyslovém rozpuku, jih zůstává stále opuštěným venkovem. Skupina jeskyňářů z bohatého severu přijíždí do vesnice kousek od Neapole, aby se nepozorovaně vydala prozkoumat jeden z nejhlubších jeskynních systémů v celé Evropě. Výprava vybavená nejnovějšími technickými vymoženostmi, která se rozhodla svést odvěký boj člověka s přírodou, však zraku okolní krajiny a místních obyvatel může uniknout jen těžko. Film je meditativním zážitkem, v kterém z hlubin tajemné propasti vyvstávají mementa minulosti a čas plyne v poklidném tempu zelených kalábrijských plání. Z filmového festivalu v Benátkách si snímek odnesl Zvláštní ocenění poroty.

Una vez más (Once Again) 2019

The Trapped (The Trapped) 2019

Mise ke Slunci (Mission to the Sun) 2018

V roce 2018 zahájí NASA první misi ke slunci v historii. Snaha prozkoumat poslední velké hranice naší sluneční soustavy sahá daleko do historie. Půjde o nejrychlejší objekt, jaký kdy člověk vytvořil. Raketoplán letící rychlostí 725 000 kilometrů za hodinu. Je to průkopnická mise – letět do atmosféry naší hvězdy a přetvářet naše chápání. Událost, která změní svět, sleduje i náš dokument. Prozkoumejte s námi slunce a nahlédněte do zákulisí mise NASA. Načasování dokumentu se shoduje s plánovaným příletem sondy do atmosféry slunce (listopad 2018). Jde o klíčový okamžik v lidské historii, první pokus člověka dotknout se Slunce.

Call TV (Call TV) 2017

Běžná noc v televizním studiu se děsivě zvrtne. Záhadný muž totiž po telefonu přinutí moderátorku, aby se v živém vysílání před publikem zapojila do zvrácené hry.

Princezna Cyd (Princess Cyd) 2017

Šestnáctiletá Cyd žije se svým depresivním otcem v nepříliš optimistických podmínkách. Když se jí naskytne příležitost strávit léto u tety v Chicagu, bez váhání ji využije. Během pár týdnů jak dospívající dívka, tak duchovně založená žena zjistí, že se od sebe mají hodně co naučit. Romantické drama o hledání sexuální a intelektuální identity je detailní studií vnitřního života tří silných ženských postav.