Měsíční archivy: Únor 2023

Muriel neboli v čase návratu (Muriel aneb čas návratu) 1963

Obchodnice se starožitnostmi Hélène Aughain žije ve francouzské vesnici Boulogne se svým nevlastním synem Bernardem , veteránem z alžírské války. Jednoho dne přijíždí na návštěvu Hélénin bývalý přítel Alfons . Přiváží s sebou novou milenku Francoise a také vzpomínky na válku a lásku. Napětí v domě však brzy překročí únosnou mez a žárlivost, chtíč i temná tajemství brzy vyústí v tragédii.

Touha zvaná Anada (Desire Called Anada) 1971

Slovenský rybář Jánoš Gabay vzpomíná na osudové události posledních dnů. Spolu s tchánem Michalem a synem Petrem vylovili z řeky tajemnou krásnou dívku Anadu. Za pomoci Jánošovy ženy Zuzky se jim podařilo přivést ji k životu. Zuzka se doma cítí sama, a tak trvá na tom, aby u nich Anada zůstala. Ale Jánoš pocítí ke krásné návštěvnici milostnou vášeň. Usiluje, aby odešla, a marně se pokouší dozvědět se něco o Anadině minulosti. Nakonec se Anada stane jeho milenkou. Zuzka však zároveň onemocní tyfem. Muž se musí mezi oběma ženami rozhodnout. Ponechat volbu na osudu však není prozíravé… Snímek podle románu maďarského spisovatele a dramatika Valamit visz u víz (Něco nese voda) byl první česko-americkou koprodukcí (Filmové studio Barrandov a newyorská firma MPO Productions) a zároveň posledním společným filmem a .

Čaj s Mussolinim (Tea with Mussolini) 1999

Hold velkodušnosti a odvaze britských dam, které svůj odpolední čaj pijí přesně ve čtyři bez ohledu na válku a diktátory… Florencie, léto 1935. Malý Luca, nemanželský syn švadleny a lehkomyslného obchodníka, se po smrti matky nemá kam vrtnout. Před sirotčincem jej zachrání až místní spolek britských dam z lepší společnosti, kterým místní za zády přezdívají Škorpiónky. Luca v nich získá přísné, i když místy trochu potřeštěné dobré víly, které jej naučí nejen citátům ze Shakespeara a společenskému chování, ale vnuknou mu též lásku k italské kultuře, kterou jeho rodné město překypuje. Renesanční sochy, obrazy a architektura ve spojení s důstojností a starosvětskou naivitou starých dam vytvářejí idylický svět, který ovšem záhy přerve druhá světová válka. I ta je však pro Škorpiónky příležitostí ukázat své britské kvality: nezdolnost, nebojácnost a nesmírnou oddanost kráse města, které si zvolily za svůj druhý domov… natočil Čaj s Mussolinim v šestasedmdesáti letech a vnukl mu mnohé autobiografické prvky. Hvězdně obsazený snímek (v rolích Lucových opatrovnic se představily , , , či ) má jemně nostalgický tón dětské vzpomínky, dýchá z něj však hlavně optimismus, něha a humor.

Dilema na druhou (A Sunday Affair) 2023

Nejlepší kámošky Uche a Toyin se zakoukají do stejného muže, který jim to vůbec neulehčuje, a navíc je čeká hrozná zpráva. Zůstanou navzdory všemu kamarádky?

Sem a tam (All the places) 2023

Dva sourozenci, kteří se patnáct let neviděli, si splní dětský sen a vyrazí na motorkách do Mexika. A cestou se pokusí napravit svůj pošramocený vztah.

Brian and Charles (Brian and Charles) 2022

Rodina v kempu (Family Camp) 2022

Když jejich pastor vyzve sbor, aby se přihlásil na týdenní rodinný tábor, Grace věří, že našla dokonalý lék pro svou nedokonalou rodinu – i když by všichni raději byli kdekoli jinde než v rustikálním táboře Katokwah. Rodina v kempu je komedie, která rozesměje a pobaví každého člena rodiny od osmi do osmdesáti let.

Následník (L’héritier) 1973

Bart Cordell se vrací do Francie převzít impérium svého otce, který zahynul při letecké katastrofě. Je však obviněn z pašování drog a začíná tušit, že otcova nehoda i jeho obvinění jsou součástí rafinovaného spiknutí.

Julemandens datter 3: Den magiske tidsmaskine (All I Want for Christmas: The Magic Time Machine) 2022

Karada sagaši (Re/Member) 2022

Středoškolačka a její přátelé jsou uvězněni v časové smyčce duchem a jedinou možností, jak se z ní dostat, je najít mrtvolu jeho předchozí oběti.