Měsíční archivy: Srpen 2018

Zmizelá a obviněná (Unterm Radar) 2015

Matka dcery podezřelé z teroristického útoku se snaží očistit její jméno.Když v centru Berlína vybuchne bomba a všechny indicie ukazují na teroristický útok, obává se soudkyně Elke Seebergová jen o jedno – o zdraví a bezpečnost své dcery Marie, která se tou dobou v centru pohybovala. Jenže poté, co policejní vyšetřovatelé Marii obviní, že byla do útoku aktivně zapojená, začne Elke o mnohém pochybovat. Ačkoli stále věří, že její dcera, jež je nezvěstná, nebyla do teroristické akce nijak zapletena, na povrch začnou vyplouvat nové, pro matku překvapivé skutečnosti. Marie navštěvovala společně se svým přítelem mešitu, a dokonce vycestovala do Pákistánu… Napínavý thriller, který překvapí několika chytrými zvraty, formuluje mimo jiné podstatnou společenskou kritiku, a sice, nakolik jsme v honbě za bezpečností a prevencí útoků, ochotni vzdát se dodržování norem právního státu. Herečka obdržela za ztvárnění Elke v roce 2016 mezinárodní cenu Emmy za nejlepší ženský herecký výkon.

Alien Trespass (Alien Trespass) 2009

Príbeh začína v roku 1957. Sústreďuje sa na postavy astronóma Teda Lewisa a čašníčku Tammy. Ted sa chystá osláviť výročie svadby so svojou milovanou ženou a Tammy si chystá plány do budúcna. Ani jeden ešte netuší, že ich život sa výrazne zmení príchodom mimozemskej lode. Z tej vykráča mimozemšťan Urp, ktorý pomocou Tammy a Teda chce chytiť zlé monštrum, ktoré taktiež bolo na palube vesmírnej lode a utieklo.

Night of the Demons (Night of the Demons) 2009

Je halloweenská noc a v jednom starém, strašidelném domě se koná pořádná párty. V nejlepším ale do domu vrazí policie a mejdan rázně ukončí. Sedmi lidem se ale podaří v domě schovat a policii uniknout. Při prohledávání domu naleznou ve sklepě ostatky šesti lidí, které patrně patří obětem masakru, který se v domě odehrál před 85 lety právě na Halloween. Dle pověry tehdy účastníky oslavy postupně ovládli démoni a majitelka domu ve snaze zabránit jejich vstupu do našeho světa spáchala sebevraždu. Brzy se ukáže, že o to, co se démonům nepovedlo tehdy, se nyní pokusí znovu…

Robogeiša (Robo-geisha) 2009

Yoshie je sestrou slavné gejši Kikue, které pomáhá v její kariéře, ale i přesto je Kikue na Youshie velmi zlá. Díky svému půvabu se Yoshie seznámí s mocným mladíkem Kagenem, který v ní objeví skrytý talent pro bojová umění. Vezme obě sestry do svého podniku, kde z nich vycvičí gejši – zabijáky. Během tréninku podstoupí obě množství operací, díky kterým se z nich stanou napůl roboti. Yoshie však objeví i druhou stranu zabijáckého spolku a rozhodne se postavit proti zlu.

Mastňák Boogie (Boogie, el aceitoso) 2009

Mastňák Boogie přichází jako závan zatuchlého vzduchu, s celým arzenálem zbraní schovaným pod kabátem. Kouř z jeho cigarety, linoucí se temnou uličkou, je znamením pro dalšího bídného červa, že nadešel jeho čas. Je to nesympatický, od reality odtržený sexistický surovec, agresivní rasista, nejobávanější nájemný vrah ve městě, jenž všude, kam vkročí, zanechává tratoliště krve, hlásaje přitom svoji překroucenou verzi spravedlnosti.

Doznání (L’Aveu) 1970

jako Artur London a jeho zážitky z období politických procesů 50. let vrcholící příjezdem okupačních vojsk v roce 1968… Film Doznání vznikl podle slavné stejnojmenné knihy Artura Londona. Zachycuje autentické svědectví jednoho z protagonistů monstrprocesu se spikleneckým centrem“ Rudolfa Slánského v listopadu 1952. Přesvědčený komunista, interbrigadista, účastník francouzského Hnutí odporu (krycí jméno Gérard) a posléze náměstek ministra zahraničních věcí, v knize popisuje své zážitky a nový náhled na komunistickou stranu. Je ironií osudu, že rukopis knihy přivezl London do Prahy v den, kdy sem vjely sovětské tanky. Kniha nicméně v roce 1969 vyšla, ale film – jehož realizace u nás byla již domluvena – se musel nakonec točit ve Francii. Československou premiéru měl film až 17. ledna 1990 v kině Praha za účasti , , a Lise Londonové

Muž, který miloval Kočičí tanec (Man Who Loved Cat Dancing, The) 1973

Westernové drama natočené podle úspěšného románu Marilyn Durhamové. Jeho hrdinou je Jay Grobart, který vzal spravedlnost do vlastních rukou, když zabil muže, jenž znásilnil jeho indiánskou manželku Tančící kočku. Po propuštění z vězení společně s kumpány Dawesem, Charliem a Billym přepadne vlak kde ukradne sto tisíc dolarů. Nedobrovolně je tu nucena se k nim připojit Catherine, mladá žena, která právě opustila manžela. Jay ženu chrání před kumpány a ona postupně odhaluje jeho příběh i to, že přepadl vlak, aby získal peníze a mohl vykoupit své děti od manželčina bratra Železného orla. Současně s tím jak narůstají konflikty mezi členy bandy, Jay a Catherine se začínají sbližovat. Před sebou však mají řadu nebezpečných míst a v patách pronásledovatele, v jejichž čele je zkušeným Lapchance a také Crocker, který chce zpět svou ženu.

Valčík pro milión (Valčík pro milión) 1960

Dívka z uherskohradišťského tanečního souboru a amatérský jazzový hudebník ze Strakonic se setkají na II. Celostátní spartakiádě. Život za vítězného socialismu je prezentován jako permanentní lidová slavnost s masovými tělocvičnými vystoupeními, tancem a hudbou. Film se ve své době prý velmi líbil na Kubě.

Tátova volha (Tátova volha) 2018

Kostýmní výtvarnice Eva nečekaně ovdověla.  Ludvík se jí ani nestačil svěřit s tím, že kromě jejich dcery Terezy , má ještě stejně starého nemanželského syna. To alespoň naznačuje pečlivě ukrytá a náhodně objevená dětská kresba. Eva je rozhodnutá nečekané odhalení velkoryse ignorovat, ale Tereza, které se vlastní život sype pod rukama, se k přízraku nevlastního bratra upne. Společně s matkou se vydávají Ludvíkovým veteránem volha GAZ 21 po stopách jeho bývalých milenek (, , ) a přátel (, ), aby o tajemství zjistily víc…

Ďáblova páteř (El espinazo del diablo) 2001

Španělsko koncem 30. let, poslední dny občanské války. Desetiletý Carlos, jehož otec, republikán, byl zabit v boji, je svým poručníkem zanechán v sirotčinci Santa Lucía, depresivní stavbě uprostřed vylidněné krajiny, kam jsou sváženi sirotci po obětech války. Ponuré chodby budovy v sobě skrývají nejen neřestné vztahy dospělých protagonistů – jednonohé ředitelky Carmen, profesora Casarese, mladé učitelky Conchity a agresivního školníka Jacinta -, ale v den svého příjezdu se v nich Carlos setkává i s přízrakem chlapce, který se nepřetržitě snaží navázat s ním kontakt. Z živých pak musí čelit především nejstaršímu ze sirotků, potměšilému a nepřátelskému Jaimemu. Záhy začne mít Carlos podezření, že dětský duch s nejasnými úmysly je duchem bývalého žáka Santiho, který před časem zmizel za záhadných okolností. Santiho duch použije nového obyvatele sirotčince k tomu, aby krutě a nečekaně splatil krvavý dluh svému vrahovi.