Měsíční archivy: Listopad 2022

To není moje sestra! (To není moje sestra!) 2015

Michal by byl nejradši, kdyby mu jeho nevlastní sestra Karin zmizela ze života. To ale ještě netuší, že budou na dětském hřišti společně čelit neznámému zákeřnému Zlu. Film je součástí projektu .

Corleone (Corleone) 1978

Dobrodružný, téměř westernový příběh vzestupu, slávy i pádu mladíka Vita Garganoa z malého sicilského městečka Corleone, jenž se svou ctižádostivostí vypracuje během krátké doby na mocného šéfa mafie.

Smutek paní Šnajderové (Smutek paní Šnajderové) 2008

Poslední léto v Československu. Poslední léto v ráji… Je léto roku 1961 a tři studenti pražské FAMU v Českém Šternberku natáčí dokumentární snímek o místním motocyklovém závodě ESO. Mezi nimi i albánský kameraman Leke Seriani , jehož země, byť socialistická se pomalu ale jistě izoluje od ostatních zemí východního bloku i zbytku světa. Leke v Československu pociťuje závan svobody a prožívá uvolněné léto plné milostných vzplanutí, ale vzhledem k dění v Albánii, kdy se mají všichni studenti vrátit zpět, je postaven před závažné rozhodnutí, zda zůstat, nebo se vrátit domů. Situace je pro něj o to těžší, když se zamiluje do ženy místního náčelníka veřejné bezpečnosti Jany Šnajderové … Smutek paní Šnajderové pojednává o natáčení studentského snímku a je nostalgickým vzpomínáním na poslední měsíce, které v Československu strávil , jenž v letech 1955 až 1961 studoval na pražské FAMU obor kameramanství. Po návratu do vlasti se stal renomovaným režisérem a za svou kariéru natočil dvacet čtyři albánských filmů a desítky dokumentů. Vedle své filmařské činnosti se věnoval překladům děl či a v letech 1998 až 2002 také zastával post albánského velvyslance v České republice.

Nechutně bohatá: Ghislaine Maxwell (Ghislaine Maxwell: Filthy Rich) 2022

Prominentka Ghislaine Maxwell u soudu čelila obvinění, že sexuálnímu predátorovi Jeffreymu Epsteinovi dohazovala nezletilé dívky. Dokument, kde zazní i výpovědi obětí.

Strážci Galaxie: Sváteční speciál (The Guardians of the Galaxy: Holiday Special) 2022

Strážci galaxie se vydávají na planetu Zemi, aby pro Petera Quilla sehnali dokonalý vánoční dárek.

King Tweety (King Tweety) 2022

Konec krále delfínů (The Last Dolphin King) 2022

Dokument o kariéře slavného španělského trenéra delfínů Josého Luise Barbera a událostech, které v roce 2015 vedly k jeho nečekané smrti.

Poprask v mincovně (Who’s Minding the Mint?) 1967

Americká zlodějská komedie čerpá svůj vtip jednak ze starých němých grotesek a pak z obdobných anglických komedií padesátých let, líčících absurdní problémy a zvraty pečlivě naplánovaných zlodějských akcí (Zlaté věže, Pět lupičů a stará dáma, Liga gentlemanů apod.). Mladý zaměstnanec státní mincovny ve Washingtonu Harry Lucas nevědomky zničí 50 000 dolarů a než se na to přijde, chce je nahradit tak, že je s pomocí svého starého přítele potajmu v noci znovu vytiskne. Z malé akce pro dva se ovšem postupně stává nezdravě se rozrůstající výprava s neustále přibývajícími partnery, v níž nic nefunguje, jak bylo připraveno.

Nejhorší člověk na světě (The Worst Person in the World) 2021

Brzy třicetiletá Julie stále hledá své místo ve světě a experimentuje, zatímco její starší přítel Aksel by se rád usadil a začal novou životní etapu. Věci se zkomplikují, když zvídavá Julie pronikne na večírek, na kterém potká mladého a okouzlujícího Eivinda… Film na pomezí dramatu a komedie vypráví vtipně, pravdivě a s citem o vztazích a životě v době, kdy můžeme mít téměř nekonečné možnosti, a přesto si připadat jako nejhorší člověk na světě.

Vyzvání k souboji (Když chce jít do pekla, nech ho jít) 1982

Americký boxer Rick přijímá zvláštní úkol, má dovézt do Japonska dlouho ztracený samurajský meč. Po příjezdu do země vycházejícího slunce se ukáže, že jeho cesta letadlem byla jen pouhou částí složitého plánu. O vzácný meč mají zájem dva na smrt znepřátelení bratři Toru Yoshida a Hideo Yoshida. Zatímco prvý představuje japonskou kulturu a samurajské tradice, druhý moderní odvrácenou tvář dálného Východu. Rick, který původně přijal úkol jen z pouhých zištných důvodů, přehodnocuje svůj pohled na svět. Od posledního zástupce samurajského rodu Torua Yoshidy, se jako jeho žák postupně nechává zasvětit do starých bojových umění, aby mu pomohl zachránit rodovou památku…