Měsíční archivy: Září 2013

Zlaté oko (GoldenEye) 1995

Když James Bond před několika lety likvidoval s agentem 006 Alecem sovětskou továrnu na biochemické zbraně, netušil, že se s účastníky téhle destruktivní mise opět po létech setká. Bývalý velitel vojenské ochranky generál Urumov teď tvoří výkonný tandem se smrtelně nebezpečnou nymfomankou Xenií – oba jsou na výplatní listině ruské mafie. A tahle organizace se právě zmocnila vojenského útočného sateliu Zlaté oko, kterým může terorizovat svět. Britská tajná služba vyhlašuje stav ohrožení a madam M vysílá do akce svého nejlepšího muže, agenta 007…

jOBS (Jobs) 2013

Steve Jobs. Byl bezesporu jedním z největších vizionářů 20. století, technologickým géniem a mimořádně schopným obchodníkem.Jeho spolupracovníci ho často nenáviděli proto, jaký byl, ale milovali proto, co tvořil. Apple Macintosh, iPhone, iPad nebo filmové studio Pixar. Uměl ukazovat cestu celému lidstvu, pracovat však byl schopný jen s vybranými jedinci. Vždyť kdo by neznal jeho slavnou větu: „Pracujte jen s génii, idioty vyhoďte!“ Měl na to právo – sám byl génius. Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple, od jehož smrti letos na podzim uplynou dva roky, nyní po knižním bestselleru ožívá také na filmovém plátně.

Pee Mak Phrakanong (Pee mak phrakanong) 2013

Mak sloužil ve válce na počátku dynastie Rattanakosin. Ve válce se spřátelil s Ter, Puak, Shin a Aey, kteří mu zachránili život. Jakmile válka skončila, Mak pozval své přátele do svého domova a seznámil je se svou krásnou ženou Nak a svým novorozeným synem Dangem. Ve vesnici však koluje pověst, že Nak zemřela při porodu svého mrtvého dítěte. Zdrojem této pověsti je tetička Priak, která byla nalezena mrtvá v řece o několik dní později. Čtyři přátelé cítí, že je čas říct Makovi možnost, že Nak a Dang mohou být duchové, ale tím riskují své životy. Mak bude muset volit mezi láskou a realitou.

Pawn (Pawn) 2013

Nicka (Sean Faris) práve prepustili z väzenia, a preto sa snaží vyhýbať problémom. O niekoľko hodín sa však ocitá v zlom čase na zlom mieste, keď sa jeho obľúbené bistro snažia vykradnúť traja chlapi. Lúpež sa zvrtne a pomaly začína vychádzať najavo, že za tým všetkým sa skrýva oveľa viac, než by sa na prvý pohľad zdalo.

Ek Main Aur Ekk Tu (Ek Main Aur Ekk Tu) 2012

On je trochu suchar, co se nedokáže oprostit od vlivu rodičů, ona nespoutaná. Narazí na sebe na Vánoce ve Vegas, opijí se a vezmou se. A my jsme svědky dvou týdnů, po které se s nastalou situací vtipně či vážněji vyrovnávají.

Divokým Kurdistánem (Wild Kurdistan) 1965

Za to, že zbavil zemi obávaného lupiče Žuta, je nyní Kara hostem samotného padišáha a jako projev díků od něho získá ferman dokazující, že jeho nositel Kara ben Mensi je pod vládcovou ochranou. Hrdina se tu seznámí s půvabnou dívkou Ingdšou, dcerou náčelníka Chaldejů Kadira Beje, ale současně se doslechne také o zajetí svého přítele Achmeda el Kordy, syna hadedinského šejka Mohameda Emina, kterého hodlá padišáhův zmocněnec Marchedž z Mossulu popravit za vzpouru. Ve skutečnosti se Ahmed pokoušel bránit to, co je v poušti nejvzácnější, vodní pramen devastovaný tureckými vojáky. Ihned se rozhodne vyrazit Ahmedovi na pomoc. Po kurdistánských horách cestuje také další známý, anglický lord Lindsay se svým věrným komorníkem Archiem. I ten je zadržen Marchedžovými vojáky, ale lstí Kara ben Nemsiho je osvobozen.

Old Surehand (Old Surehand) 1965

Tentokrát se příběh odehrává v Arizoně roku 1860. Vlak Union Pacifik je přepaden bandou desperátů vedenou mužem, který je všemi titulován jako Generál. Je to ničema, který chladnokrevně obchoduje se smrtí – prodává Indiánům zbraně a tajně je štve proti bílým osadníkům. Tolik potřebný mír by totiž znamenal konec jeho špinavých obchodů. Neštítí se dokonce ani vraždy, když zavraždí syna komančského náčelník ve snaze vyprovokovat otevřené střetnutí. Jen s pomocí Vinnetoua a jeho bílého přítele Old Surehanda se podaří zabránit rozhněvaným Komančům ve válečné výpravě, která by skončila katastrofou. Spravedlnosti přesto bude učiněno zadost. Old Surehand, který už celá léta beznadějně pátrá po mužích, kteří vyvraždili jeho rodinu, zjistí, že i za touto krutostí stojí bezohledný generál. A je odhodlán se pomstít.

V říši Stříbrného lva (Attack of the Kurds) 1965

Na počátku příběhu se Kadir Bell a jeho hosté, Kara se svým přítelem Halefem, Achmedem, lordem Lindsayem a Archiem dozví o plánech obávaného lupiče Abu Seifa, který se chystá přepadnout rozsáhlé jeskyně hory Nejdir, kde jsou ukryty nejstarší chaldejské poklady. V čele kněží a strážců pokladů je moudrá Mara Durimena, babička Kadirovy dcery Ingdšy. Kara s Halefem, Achmedem a Ingdšou se okamžitě vydají na cestu, aby Maru varovali. Mezitím se Abu Seif spojí s Machredžem z Mossulu, který přežil pád do propasti (v závěru předchozího filmu – Divokým Kurdistánem) a hodlá si s Karou vyřídit účty.

Na Karu a jeho družinu čeká obtížná překážka v podobě slaného jezera Šot el Fuad, v jehož vodách zahyne každý, kdo nezná tajný přechod. V noci je Abu Seifem unesena Ingdša, která má posloužit jako rukojmí a donutit Maru, aby lupičům vydala poklady. Karovi s Halefem se podaří překonat jezero, na břehu však klesnou vyčerpáním. Tady je objeví šejk Zedar a podle zákonů svého kmene o pohostinství se jich ujme. Machredžovi se mezitím podaří u Padišáha obvinit Nemsiho ze zločinů, které ve skutečnosti spáchal on sám. Vládce vydá rozkaz zadržet Nemsiho, což Machredž provede a pak se vydá za Abů Seifem, aby jej při plenění chaldejských pokladů nepředešel.

Poklad Inků (Legacy of the Incas) 1965

Bandita Gambusino zavraždí otce prince Inků. Uloupí mu polovinu kipu, které označuje místo pokladu. Dva bratři jsou poblíž a snaží se zločinu zabránit, ale to se jim nepodaří. Jeden z bratrů umírá rukou vraha a druhý, zvaný Pán jaguárů se vydá po stopě zločince. Obviněn ze zločinu je právě on a jeho bratr. Po deseti letech se chystá korunovace mladého Inky, který má nástupem na trůn vzkřísit zašlou slávu staré říše. Opět se zde po letech setkávají Pán jaguárů a Gambusino, který stále hledá poklad Inků, aby vyrovnali staré účty. Dobrodružný film podle románu Karla Maye.

Vinnetou a míšenka Apanači (Half-Breed) 1966

Půvabná míšenka Apanači, dcera moudrého bílého osadníka Maca Hallera a jeho indiánské ženy Mine-Yoty, dostává od otce k jedenadvacátým narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velmi nebezpečný. Vždyť právě kvůli němu byl Haller zavražděn. A také Apanači a její se bratr se ocitají v ohrožení života. Objeví se totiž banda bezcitných hrdlořezů vedená obávaným Curly Billem (Kudrnáčem Billem) odhodlaná získat zlatou žílu za každou cenu. Unesou Apanači a jejího malého bratra, aby se tak dostali k tajemství polohy bohaté žíly. Pomoci jim může jen její snoubenec, lovec kožešin Jeff Brown, ale ani on by nic nezmohl nebýt Vinnetoua a Old Shaterhanda.