Měsíční archivy: Březen 2021

A čo láska? (A čo láska?) 1981

Pôvodná televízna hra o vzťahu dospelých a detí ich vzájomnom pochopení a poznávaní.

A Twist of Christmas (A Twist of Christmas) 2018

Dvaja osamelí rodičia, zaneprázdnená pracujúca matka Abby a právnik z veľkomesta Ryan , dúfajú, že doprajú svojim deťom tie najlepšie Vianoce vôbec. V predvianočnom šialenstve si však v preplnenom obchodnom dome omylom zamenili svoje darčekové tašky s hračkami. Výsledkom je, že v oboch rodinách sa Vianoce zdajú byť zničené. Aj keď sa títo dvaja nemôžu navzájom vystáť, jediný spôsob, ako vrátiť veci do pôvodných koľají, je pomôcť si navzájom zachrániť svoje sviatočné plány – neuvedomujúc si, že medzi nimi popri tom prepuká láska.

A nebojíš se, princezničko? (A nebojíš se, princezničko?) 1980

O princezně, která pochopila, co je v životě nejcennější. Na motivy pohádky Ch. Perraulta… Příběh o princezně, která pohrdla hlubokým citem lásky moudrého krále, jsme vybrali z odkazu francouzského spisovatele Charlese Perraulta. Jako všechny pohádky tohoto mistrného vypravěče, má i tahle originální námět a je v ní ukryta moudrost, k jejímuž nalezení vede nelehká cesta. Na jejím konci už ale bude princeznička vědět, na čem v životě hlavně záleží.

A Grandpa for Christmas (A Grandpa for Christmas) 2007

Odcudzená rodina zistí, že na to, aby pochopila svoju minulosť, sa s ňou musí najprv vyrovnať. Starý muž sa tak napokon dožije aj toho, že mu ktosi po prvý krát v živote povie starý otec.80 ročný Bert Riley je starým filmovým spevákom, ktorý sa už stiahol zo šoubiznisu, ale nežije so svojou dcérou a vnučkou Beccou. Bert sa už rozhodne, že predá svoj dom a presťahuje sa do starobinca, lenže zrazu sa musí postarať o Beccu, lebo jej mamu odvezú do nemocnice. Chodí s ňou každý deň do školy a pomaly zisťuje, že si s ňou rozumie…

Adamovo tajemství (Young Adam) 2003

Mladý tulák Joe si najde práci na lodi pendlující mezi Glasgow a Edinburghem, kterou vlastní manželský pár Les a Ella. Z práce se však brzy vyklube něco úplně jiného… Joe je pohledný, Ella sexuchtivá a Les má na hlavě dvě jamky pro snadné nasazení parohů. Brzy se loď začne kymácet nikoli však kvůli vzedmutým vlnám. Jenže idylka trvá jen do chvíle, než voda přinese tělo mrtvé dívky, o které toho Joe ví víc, než by byl ochoten komukoli říct.

Ach, ta láska nebeská… (Ach, ta láska nebeská…) 2020

Romantická hudební komedie o lásce, přátelství a smíření, natočená k oslavě osmdesátých narozenin . Příběh odehrávající se převážně v malebném prostředí prvorepublikové plovárny skýtá mnohá překvapení v podobě nečekaných výkonů hereckých a pěveckých hvězd, které tímto vzdávají hold dámě českého swingu.

Ach, milý Harry ! (Ach, du lieber Harry) 1981

Harry App (Dieter Hallervorden), nepříliš úspěšný soukromý detektiv, dostane konečně šanci jak se dostat k penězům. Stará paní Anni Rose (Lisa Helwig) ho angažuje jako bodyguarda na cestu vlakem do Švýcarska, kde se chce s Mr. Theem, svým výstavním králíčkem, zúčastnit mezinárodní soutěže krásy. Stejným vlakem však naneštěstí jedou i dva zloději, kteří vezou ukradeného Renoira svému zaměstnavateli…

Ach, Bože (Oh, God!) 1977

Bůh si v netypické podobě rozšafného staršího pána (George Burns) zaskočil na Zemi, aby zkontroloval a napravil některé nedostatky. Potřebuje však někoho, kdo by tlumočil jeho rady lidem. Vyvoleným se stává doposud spořádaný občan a snaživý vedoucí směny v jednom kalifornském supermarketu Jerry Landers (John Denver). Zjevení Boha mu ale poněkud zkomplikuje život…

Abaj a Žabaj (Abaj a Žabaj) 1988

Kazašská pohádka o dvou šibalech. Dva šibalové vylákají z naivního mladíka peníze pod záminkou, že jim je dluží jeho zesnulý otec. Abaj však s penězi zmizí a jeho žena tvrdí Žabajovi, že náhle zemřel. Žabaj se rozhodne truchlit s ní a přitom zjistí, že žena odnáší jídlo do sklepa. Když se dozví, kde peníze jsou, uteče s nimi zase on. Do závěrečné hádky přichází mladík a oba šibalové mu peníze vrátí. Hrají B. Rychlík, M. Maršálek, J. Sedláčková a další. Režie E. Sokolovský ml.(1988) Scénář napsal K. Tachovský, publicista, dramatik, spisovatel a dramaturg, který v 60. letech uvedl do rozhlasu M. Rejnuše, A. Přidala, M. Uhdeho a další osobnosti tehdejšího literárního života. Rozhlas byl centrem tvůrčí činnosti K. Tachovského a díky němu se rozhlasová hra dostala na evropskou úroveň. Po roce 1968 musel Československý rozhlas opustit a našel si práci pomocného dělníka v Královopolské strojírně v Brně, poté pracoval několik let v brněnské Moravské galerii. Koncem 80. let se podařilo natočit podle jeho scénáře dvě pohádky, pod jménem jeho manželky B. Budínové. Jednu z nich, Abaj a Žabaj, jsme vybrali do archivních návratů, protože letos uplynulo dvacet let od smrti K. Tachovského.

Letní kemp (A Week Away) 2021

Pohodový muzikál, ve kterém problémový puberťák zariskuje a odjede na letní tábor. A tam se nečekaně zamiluje, najde si kamarády i místo, kam opravdu patří.