Měsíční archivy: Únor 2015

Jen si tak trochu písknout (Just Whistle a Little) 1981

Humornou, ale i vážnější formou je divák stržen do víru dětských radostí i trampot, zdánlivě třeba bezvýznamných, avšak spoluformujících mladé charaktery a postoje ke světu. Pestrý děj se rozehrává na červnové petřínské louce, kde dojde k tuhému zápasu kluci versus děvčata jedné pražské školy…

Pod vlivem úplňku (Moonstruck) 1987

Hlavní hrdinkou je mladá vdova Loretta (Cher – Oscar za hlavní roli), která se po smrti manžela chce znovu vdát. Nemůže se ale rozhodnout, kterého z bratrů Cammareriů chce – jestli Johnnyho (Danny Aiello), který je jejím snoubencem a představuje pro ni jistotu a bezpečí nebo Ronnyho (Nicolas Cage), ke kterému ji táhne cit a vášeň. Pro kterého se rozhodne?

Návrat od řeky Kwai (Return from the River Kwai) 1989

Poručík Crawford je zajat domorodci v oblasti mostu přes řeku Kwai a je předán do zajateckého tábora. Brzy poté Japonci rozhodnou o náhlém přesunu zajatců do džungle. Velitel jednoho z pracovních táborů je drsný poručík Tanaka, jehož tábor má být zrušen a zajatci dopraveni lodí do Japonska. Poté, co dorazí transport do Saigonu, se podaří Crawfordovi uprchnout a uloupit japonskou stihačku. Nad mořem je však sestřelen a musí nouzově přistát. Ostatní zajatci vyplouvají na moře, které brázdí americké ponorky.

Obyčejní hrdinové (Imaginary Heroes) 2004

Komediální drama debutujícího režiséra Dana Harrise zobrazuje jeden rok ze života typické rodiny z americké vyšší střední třídy. Scénář filmu Imaginární hrdinové zaujal režiséra Bryana Singera natolik, že Harrisovi nabídl napsat scénář k pokračování úspěšné blockbusterové série X-Men. Snímek Imaginární hrdinové podobně jako filmy Ledová bouře (r. Ang Lee) nebo Obyčejní lidé (r. Robert Redford) zobrazuje prostředí vyšší střední třídy s mnoha jeho pokryteckými nároky, přetvářkou a pozlátkem, jehož obětí se stávají především děti.

Sněžní pavouci (Ice Spiders) 2007

Malebné zimné letovisko Lost Mountain v Utahu je úplne obsadené rekreačnými lyžiarmi a mladým tímom trénujúcim na súťaž. Nikde z nich nemá ani poňatie, že za kopcom je vyťažené vedecké laboratórium pracujúce na projekte gigantických a geneticky upravených pavúkov. O zábavu majú postarané všetci zúčastnení, keď sa pavúkom podarí opustiť laboratórium vo veľkom štýle a následne si vyberú športovcov za hlavný doplnok stravy…

Uspořená libra (A Pound on Demand) 1963

Na takové poště se toho moc neděje, úřednice (Jana Werichová) by mohla vyprávět. Ale když se tam jednoho ospalého odpoledne připotácejí dva opilci (Jan Werich a Jiří Sovák), úřednici zahrnují nesmyslnými dotazy a navíc obtěžují nevrlou paní, která přišla poslat dopis do jakéhosi Tararingapatamu, nezbývá, než zavolat policistu (Vlastimil Brodský). Ale povede to někam?

Predátor z hlubin (Frankenfish) 2004

Klidné říční vody náhle rozčeří mohutný lidožravý zabiják, který hledá stále nové oběti. Na břehu zanechává děsivou stopu a místní lidé se pokouší odhalit, kdo nebo co za tímto masakrem vězí. Ohromný, geneticky upravený predátor může žít pod vodou i na souši, je rychlý a má hlad…

Kopyto (La Chevre) 1981

Detektiv Campana dostal speciální úkol: vypátrat dceru bohatého průmyslníka, která se ztratila kdesi v Mexiku. Nejde o běžný případ, protože Marie je z těch lidí, kterým krajíc vždy spadne namazaným dolů a které smůla neopouští ani ve spánku. Campanovi má pomoci Perrin, jenž patří mezi ony „vyvolence“ stejně jako Marie. Detektiv Campana nechce věřit, že to Perrin nedělá schválně a tak, když se nedívá vymění při jídle solničku za cukřenku a ještě povolí víčko. Perrin si neomylně osolí kávu…

Ber 52 (52 Pick-Up) 1986

Kariéra a rodinný život bohatého továrníka jsou ohroženy tím, že je továrník přistižen v kompromitující situaci s mladou dívkou a začne být vydírán.

Tisíc hrdinů (Crash Landing: The Rescue of Flight 232) 1992

Podle skutečné události. Na začátku sledujeme cvičení záchranářů. Ambiciózní mladý hlavní koordinátor je v konfliktu se starým šéfem hasičů, který nesnáší papírování. Chce ho získat pro spolupráci a tak mu nabídne šéfování letištním hasičům. Letadlu selžou motory a musí nouzově přistát na tomto letišti. Záchranný systém se aktivuje. Po přistání letadlo začne hořet. Mnoho mrtvých, zraněných, zmatených pasažérů bloudí kukuřičným polem. Sledujeme záchranné akce. Díky drilu mladého koordinátora se vše výborně podaří.