Měsíční archivy: Duben 2023

Poslední zkouška (Poslední zkouška) 1977

Televizní hra vypráví o jednom mladém manželství a problémech, které prožívají v době studií. Luboš a Jitka mají syna a oba dokončují vysokou školu. Ona budoucí lékařka, on chemik. Syna Petra nechávají u rodičů, kde ho vychovávají Jitčina sestra Věra a její muž . Věra sama děti mít nemůže, a tak se nechce Petra zříci. Miluje ho jako vlastního syna. Oba studenty čeká poslední zkouška a pak si chtějí syna vzít s sebou do Prahy a začít žít společný život…

Případ pro začínajícího kata (Case for a Rookie Hangman) 1969

Mladý muž jménem Lemuel Gulliver jednoho dne zabloudí autem na tajemné silnici a havaruje. Ke svému úžasu zjistí, že nehodu způsobil oblečený zajíc s kapesními hodinkami. Od té chvíle Gullivera, jenž se ocitl v tajemné zemi Balnibarbi, potkávají samé prapodivné věci: budova uprostřed polí mu připomíná rodný dům i školu, kolem se objevují mlčící lidé, kdosi Lemuela pronásleduje a střílí po něm. Později se Gulliver seznámí s historií balnibarbského hlavního města Laputy, které kdysi uniklo nepřátelskému obležení tak, že se vzneslo do výše. A právě tam musí Gulliver uprchnout poté, co je odsouzen k smrti a předán do rukou začínajícího kata… Fantaskní román  Gulliverovy cesty se stal klasikou dětské literatury, avšak jakožto ostře satirické dílo je určené spíše dospělým. Scenárista a režisér ve svém filmu zpracoval méně známou kapitolu románu. Vyprávění zasadil do soudobých reálií a vytvořil významově složité podobenství, vyjadřující jeho vlastní, ale i společenské dobové pocity.

Skřítek v Central Parku (A Troll in Central Park) 1994

Dvě děti se ocitnou v kanále, kde čarovný skřítek s kouzelným prstem vše promění v nekončící dobrodružství, jaký může skýtat jen ostrůvek zarostlý květinami, a diváky všech generací protáhne zábavou a zpíváním…

Zpátky do školy (Underclassman) 2005

Mladý detektiv Tracy Tre Stokes se v přestrojení vydává na elitní školu, kde má vyšetřit vraždu jednoho ze studentů. Čím hlouběji však Tre do případu proniká, tím podezřelejší okolnosti se kolem něj vynořují. Ukazuje se, že vražda byla pouze malým očkem, jenž se vyvléklo z dlouhého řetězce zločinů nebezpečného gangu. Detektiv musí vsadit všechno, co má aby uhájil právo i svůj holý život…

Mistr kickboxu (Sidekicks) 1992

Teenager Barry Gabrewsky je nemotorný samotář, který trpí astmatickou chorobou. Kvůli svému neduhu se stává terčem posměchu svých spolužáků, zejména pak školního rváče Randyho. A tak si Barry, aby unikl svým problémům, představuje sám sebe jako partnera svého bojového hrdiny z dobrodružných seriálů – Chucka Norrise. Jako mistři bojového umění se spolu dostanou do dusných džunglí Vietnamu a na vyprahlé pouště jihozápadu, kde překazí lotrovské úklady a sranou se zachránci krásné ženy. Ve škole nemají pro Barryho fantazírování pochopení – kromě učitelky Noreen Chen. Ta jej seznámí se svým strýcem, který začne Barryho učit karate. Barry pomalu získává sebedůvěru. Nakonec přijímá i výzvu svého spolužáka Randyho, aby změřili své síly na vrcholném turnaji karate, kterého se osobně účastní i Chuck Norris…

Velký tyran (Big Bully) 1996

Jako dítě vyrůstal David Leary v Minnesotě, ve městě Hastings. Byl to malý a bázlivý kluk, pro kterého byl každý den utrpením. Jeho smrtelnou úzkost spolehlivě a důsledně vyvolával školní rváč a výtržník Roscoe Bigger, přezdívaný Fang (což je česky Tesák nebo Pazour). Na nic jiného se Fang tolik netěšil jako na Davida a na to, jak mu z každého dne udělá ze života peklo fyzickým i psychickým mučením. Jenže všeho do času, jak se říká. Jednoho dne totiž Fang ukradl během návštěvy muzea měsíční kámen a David si svou pomstu opravdu vychutnal, když ho prozradil a vyslal ho tak na expresní cestu do polepšovny. Krátce na to se pak David s rodiči odstěhovali do Kalifornie a vše se zdálo ukončenou kapitolou. O dvacet let později se David jako úspěšný spisovatel do rodného města vrátil, aby tu na pozvání školy, do které chodil jako kluk, učil angličtinu. Překvapený David se tu setká se svou dětskou láskou Victorií, která na škole také učí a dokonce by se s ním ráda setkala. Jenže Davidovo štěstí netrvá dlouho. Tedy jen do okamžiku, kdy se setká s učitelem školních dílen, kterým není nikdo jiný než Roscoe. Přestože už to dávno není ten starý Fang, Davidův strach se vrací. V dětském domově sice zlomili Fangova vzpurného ducha, takže je z něj od té doby vyměklá a ztracená existence, jenže to David nevnímá a tak je vlastně jediný, kdo se dnes Roscoea bojí. A to dělá bývalému tyranovi nesmírně dobře. Pocit, že dokáže někomu nahnat strach, mu dodá ztracené sebevědomí, zvedne náladu a dokonce mu dodá energii, aby zachránil své krachující manželství. Hůř je na tom ovšem David, který se opět stává obětí nečekaných kanadských žertíků a tentokrát už nemůže jít a žalovat řediteli, že mu Roscoe ubližuje. Ale je vůbec pachatelem oněch žertíků Roscoe?

Tiché místo na venkově (Un tranquillo posto di campagna) 1968

Hledal místo, kde by mohl svobodně tvořit, a našel vlastní zkázu… Nadějný expresionistický malíř prochází tvůrčím blokem a už několik měsíců nedokončil žádný obraz. Zdánlivě mu nic nechybí, ale právě život v přepychovém bytě uprostřed Milána, který sdílí se svou zámožnou přítelkyní a agentkou v jedné osobě, ho přivádí k šílenství. Přesídlí proto svůj ateliér do zpustlé vily v naději, že mu benátský venkov poskytne inspiraci a potřebné útočiště. Namísto malování se však stále víc propadá do tajemného příběhu o mladé a tragicky zesnulé šlechtičně, která v jeho vile zemřela na sklonku války… Mysteriózní thriller s experimentálními vsuvkami natočil římský rodák jako svůj sedmý film a do hlavních rolí obsadil a . Snímek bývá díky své tajuplné atmosféře a stylizovaným záběrům často zařazován do série giallo filmů. Petri ovšem detektivní linku doplnil ještě o esejistický rozměr, kdy se ptá, zda je v dnešním světě tvůrčí svoboda vůbec možná a za jakou cenu jí lze dosáhnout.

Mighty Morphin Power Rangers: Jednou provždy (Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always) 2023

Tým Power Rangers utrpí tragickou ztrátu. Jeho řady proto doplní nečekaná mladá hrdinka a všichni se společně postaví odvěké sokyni.

Vášeň muže (Pasión de hombre) 1989

Jedenáctiletého George pošle matka na prázdniny do Španělska k dědečkovi Mauriciovi , rozmařilému malíři a donchuánovi. Chlapec se s excentrickým starcem sbližuje jen pomalu, mimo nevyhnutelných střetů však pozvolna začíná oceňovat Mauriciovu svobodomyslnost, velkorysost a vášnivost a pod jeho vedením poznávat příjemné stránky života. Sympatickou energií nabitý příběh o dospívání a hledání mužských vzorů se odehrává v úchvatných scenériích španělské Costa Bravy.

Štěstí (Le Bonheur) 1965

Štěstím je pro hrdinu tohoto filmu všechno, jeho manželka, děti, rodina, práce, příroda. Jednoho dne se objeví druhá, neméně láskyhodná žena, a štěstí je zase o něco větší. Navíc ho ještě umocňuje Mozartova hudba a Renoirovy filmové obrazy (v televizi náhodou“ běží ). Jedna z milujících žen ale najednou z filmu nečekaně zmizí… štěstí nikoliv. Feministická kritika v hořkosladce ironickém podání? Nebo cosi jiného, méně jednoznačného a více znepokojivého? Dnes klasika, kdysi film vyvolávající značně protichůdné reakce.