Měsíční archivy: Březen 2023

Apteeker Melchior. Viirastus (Melchior the Apothecary: The Ghost) 2022

Legacy Peak (Legacy Peak) 2022

Jason si chce získať deti svojej nastávajúcej manželky vzrušujúcim výletom tesne predtým, ako sa zosobášia. Nasadnú teda do Jasonovho malého lietadla a vyrazia do jeho malej chatky v horách. Zasiahne ich však kŕdeľ vtákov a musia núdzovo pristáť. Trojica tak uviazne na chladnej, pustej hore.

Moonrise (Moonrise) 2022

V jeho stínu (Le Roi des Ombres) 2023

Po otcově smrti vypukne mezi dvěma nevlastními bratry ostrý spor, který bude mít velmi tragické následky.

Vražedná lež (The Deadliest Lie) 2021

Sam je svobodná matka a právnička, která se obává, že ve své kariéře dosáhla stropu. Když potká sebevědomou Giselle, nabere její život i kariéra nečekané obrátky. Brzy však začne někdo Samin úspěch sabotovat a Giselle je pro Sam první podezřelou…

Harold a Maude (Harold and Maude) 1971

Život, láska a smrt v kultovním americkém filmu… Americký scenárista a režisér (1941–1988) absolvoval filmovou fakultu Kalifornské univerzity (UCLA) scénářem, který nazval Harold a Maude. Dílo mladého autora zakoupila společnost Paramount, která ovšem nevyhověla Higginsově požadavku snímek také režírovat a angažovala přece jen o něco zkušenějšího , jenž byl renomovaným střihačem (Oscar za ) a měl už také za sebou první režijní zkušenost (, 1970). Křehký příběh zasmušilého mladíka Harolda , který tráví většinu času na cizích pohřbech, a života plné osmdesátnice Maude byl na hony vzdálen běžné hollywoodské představě o diváckém filmu, což se samozřejmě projevilo v jeho nedostatečném marketingu, když byl před Vánoci 1971 uveden do kin. Film divácky propadl a příliš vlídně se k němu nezachovala ani odborná kritika, která ho většinou nepochopila. Např. recenzent známého týdeníku Variety ho označil za nevkusnou komedii a svůj článek zahájil slovy: Harold a Maude má v sobě rozvernost hořícího sirotčince.“ Žánrově těžko zařaditelný snímek, který osciluje mezi černou komedií, sociální satirou a milostným příběhem, si své diváky našel až s časovým odstupem díky jevištní dramatizaci (která se hrála i u nás) a uvedení v televizi. Režisér Hal Ashby (1929–1988), jehož počtem nepříliš rozsáhlé dílo (dvanáct filmů pro kina a jeden pro televizi) obsahuje takové klenoty jako (1973), (1975), (1976), (1978) nebo (1979), do titulních rolí obsadil (představitel titulního hrdiny z ) a (laureátka Oscara za vedlejší roli sousedky v hororu ), kteří podávají životní herecké výkony. Film, který vznikal pod zřetelným vlivem bouřlivých dobových událostí (vietnamská válka, masakr na univerzitě Kent State), v sobě obsahuje značný odpor vůči autoritám, zejména těm v uniformě (postavy strýčka–vojáka či policisty na motorce), a stejně jako např. je především příběhem o svobodě. Atmosféru snímku působivě dokreslují písně Cata Stevense.

Stíny smrti: Tajemství mažoretek (Les Mystères des Majorettes) 2020

V malém městečku na jihozápadě Francie dojde k nečekané tragédii. V blízkosti pozemků čínského vinaře, který tady žije už patnáct let, se najde mrtvola mladé mažoretky. Vraždu vyšetřuje kapitánka, kterou tady skoro všichni znají jako Claire. Jenže Claire vzápětí narazí na rivalitu mezi ostatními mažoretkami, nesnášenlivost místních obyvatel i staré rodinné problémy. Navíc musí vyhledat pomoc místního kriminologa, přestože jeho psychologické analýzy nejsou zrovna její styl. Ale nemá jinou možnost, jestli chce odhalit, co se ve vesnici opravdu děje.

Stíny smrti: Vražda v Hérault (Murder in Hérault) 2019

V Hérault došlo k vraždě majitelky nočního klubu. Brzy se objeví další oběti. Všechny spojuje zásah taserem a maska na hlavě. Stopy vedou do domova pro mladé dívky…

Grand Prix (Grand Prix) 2022

Filmová komedie režiséra  (, ) vypráví příběh dvou bratranců Romana a Emila , jejichž snem je dostat se na závody Formule 1. Roman vede ušmudlaný autobazar na okraji města, má tři děti a živelnou manželku . Emil, horlivý milovník pořádku, si piplá svou autodílnu v centru a o autech ví skoro všechno. Když jednoho dne Emil v televizní soutěži vyhraje vstupenky na Velkou cenu Španělska v Barceloně, netuší ani jeden z nich, že jejich výlet za snem se brzy změní na divokou jízdu napříč Evropou. Zvláště když se na ně nabalí Štětka , Romanův kamarád a místní magnet na problémy.

Kouzelníkova slonice (The Magician’s Elephant) 2023

Odhodlaný hoch přijme od krále tři nesplnitelné úkoly výměnou za kouzelnou slonici a možnost vydat se vstříc svému osudu.