Měsíční archivy: Srpen 2019

Heartbeats (Heartbeats) 2017

Mladá Kelli Andrewsová dobre vie, že tanec je jej vášeň a sníva o dráhe profesionálnej tanečnice hip-hopu. Ale kvôli rodičom radšej študuje právo, aby upokojila situáciu v rodine po tragickej smrti svojho brata. Keď nakoniec ukončí štúdium a chce začať tancovať, atmosféra doma zhustne. Len niekoľko dní pred dôležitým predstavením musí Kelli odcestovať spolu s rodičmi do Indie, kam ju matka Michelle a otec Richard vezmú na svadbu. A indická svadba trvá celý týždeň! V Bombaji sa Kelli stretne so starou priateľkou Deepikou Zintou , ktorej brat sa žení. Na večierku sa Kelli zoznámi s Aseemom Kapoorom . Je to nielen výnimočne atraktívny mladý muž, ale aj vynikajúci tanečník. Kelli a Aseem pochádzajú z rôznych kultúr. Ako si budujú nádejný vzťah a snažia sa harmonizovať svoje tanečné štýly, musia sa tiež pýtať, či ich láska vydrží nástrahy, ktoré im kladie rozdelený svet. Kelli totiž správe predpokladá, že na ceste za splnením všetkých svojich snov – naplnením vášne k tancu a lásky k cudzincovi – bude čeliť zásadnému nesúhlasu svojich rodičov.

Anatomie pekla (Anatomie de l’enfer) 2004

Ona je dívka. Je krásná. Přesto ji ignorují. Na záchodech klubu si pořeže zápěstí. A tak se poznali. Jemu se ženy nelíbí, ona mu zaplatí, aby se na ni díval, jak ona říká: Z úhlu, ze kterého by ji nikdy nikdo neměl vidět. Bude to něco stát říká on. Čtyři noci. V domě uprostřed ničeho. Čtyři noci na to, aby konfrontovali jeden druhého. Čtyři noci ke konfrontaci nevyslovitelného, k vyjádření toho, co nesmí být ukázáno: onoho tajemství.

Monamour (Monamour) 2006

Film o žene, ktorá po šiestich mesiacoch manželstva zisťuje, že už nie je nič také, ako bývalo. Zo vzťahu zmizla všetka vášeň a hlavne orgazmus. A tak, zatiaľ čo jej manžel chodí po rôznych výstavách a večierkoch, ona sa oddáva tajomnému Francúzovi.

Josefína Mutzenbacher: Jak to skutečně bylo… díl 1. (Josefine Mutzenbacher – wie sie wirklich war: 1. Teil) 1976

Josefina Mutzenbacher je mladé nezkušené a zvídavé děvče, které jednou v noci přistihne svého masturbujícího bratra při sledovaní souložících rodičů. Náhlou vzniklou situací je samozřejmě sama vrušena natolik, že svého bratra svede a navzájem se orálně uspokojí. Ať už zní scénář jakkoli absurdně, je tento úvod pouze rozjezdovou dráhou pro film, který se tak nese v odlehčeném duchu. Josefina prolomila ledy a objevuje postupně další a další tajemství sexu, jehož náznaky jsou všude kolem ní. Incesty s otčínem, hříchy s farářem i ještě více nezvyklá a odvažná témata se nebojí naťuknout (vlastně úplně otevřít) toto na svou dobu nadčasové dílo, které vás s partnerkou nejen příjemně naladí, ale i nenásilnou formou pobaví.

Contes immoraux (Contes immoraux) 1974

Jde o čtyři erotické epizody z různých století. V první povídce si dvacetiletý student z Paříže, trávící prázdniny u tety, vyjede se svou šestnáctiletou sestřenicí na pláž, kde ji zasvěcuje do orálního sexu. Ve druhé epizodě se mladičká Tereza opozdila na mši a za trest je zavřena do komůrky, kde zažívá rozpor mezi láskou k Ježíši a atraktivitou libertinské publikace, jejíž erotické ilustrace ji maximálně vzrušují. Ve třetím příběhu proslulá čachtická paní“, maďarská hraběnka Alžběta Bathory (v podání Picassovy dcery Palomy) navštěvuje v doprovodu pážete své knížectví Nyitra, dá přivléci na hrad pěkné dívky a podává jim tajemný nektar. Nahá těla se dávají do pohybu, každé touží po hraběnčině dotyku: desítky rtů, prstů, očí, uší, zubů – a spousta krve, v níž se hraběnka koupe… Poslední povídka s názvem Lucrezia Borgia pojednává o incestu protagonistky se svým otcem, papežem Alexandrem VI. a bratrem, kardinálem Cesarem Borgiou.

Bilitis (Bilitis) 1977

Nízkorozpočtový prvý film Davida Hamiltona natočený roku 1977 a azda aj najznamejší. Vo filme účinkuje Patti DArbanville a Hamiltonova prvá žena Mona Kristensen, film je príbehom mladého dievčaťa, odohrávajúci sa počas jej letných prázdnin na vidieku. Hlavná hrdinka odchádza od prvého muža, do ktorého sa zamilovala k žene ku ktorej cíti istú náklonosť. Do filmu zložil hudbu Franci Lai.

Hříšný prsten (Forbidden Highway) 1999

Poté co podvedla a okradla bývalého zaměstnavatele, tvrdého ruského mafiánského bosse, uprchla mladá kráska Cherry do Las Vegas, aby se skryla před jeho hněvem. Okradený mafián však po jejích stopách pošle gangstera Elreye, který ji brzy najde a odveze zpátky do Los Angeles. Cesta přes poušť se pro dívku stává těžkou zkouškou a ringem, v němž svede boj o život, přičemž jedinou zbraní, kterou může využít, je její krásné tělo a svůdnost. Elrey skutečně jejímu kouzlu brzy začne podléhat. Ale opravdu je to pro Cherry výhra?

Devět písní (9 Songs) 2004

Lisa je Američanka žijící v Londýně. Na koncertě v Brixtonu se seznámí s Mattem, vášnivě se do sebe zamilují a o rok později se zase rozejdou. To je vše. Nízkorozpočtový snímek Michaela Winterbottoma se natáčel bez scénáře, jenom s malým štábem a ruční kamerou. Jednoduchá dějová linie filmu se odvíjí retrospektivně. Matt letí přes Antarktidu a vzpomíná na svůj vztah s Lisou. Sexuální scény a momenty z každodenního života střídají záznamy koncertů, na které dvojice chodí do Brixton Academy (například koncerty skupin Franz Ferdinand nebo Primal Scream) a kde také uslyšíme devět písní z názvu filmu. Explicitní sexuální scény nemají za úkol diváky šokovat. Winterbottom se snaží o citlivý popis vztahu v jeho počátcích, kdy se dva lidé intenzivně poznávají. Devět písní je především neokázalý pohled na to, co dělá čerstvě zamilovaný pár za dveřmi ložnice. Kieran O’Brien, představitel Matta, už spolupracoval s Winterbottomem na filmu Nonstop party a seriálu Bedna.

Boží kód (God Code) 2018

Za zamčenými dveřmi v ruském Petrohradu se nachází Leningradský kodex, nejstarší kompletní text hebrejské Bible na světě. Obchodník se starožitnostmi, Timothy Smith, věří, že našel v textu skrytý, složitý kód.

Jsem zvědavá modře (Jag är nyfiken – en film i blått) 1968

Druhý díl experimentálního snímku se pokouší zmapovat politické, sociální, ale i sexuální myšlení Švédů v šedesátých letech minulého století. Jestliže předchozí snímek Jsem zvědavá žlutě (1967) akcentoval především otázku světového odzbrojení a míru, tentokrát se herečka Lena zabývá tématy ženské (ne)svobody, náboženstvím a pokusy o vězeňskou reformu. Filmová koláž anketních rozhovorů, inscenovaných výjevů, fotografií a filmových týdeníků opět vyniká svou názorovou, ale i sexuální otevřeností.