Měsíční archivy: Červen 2015

While Were Young (While Were Young) 2014

Nervózní dokumentarista a jeho žena se snaží svůj život trochu ozvláštnit poté, co se spřátelí s volně myšlenkářským párem.

Rudá voda (Red Water) 2003

Sanders (Lou Diamond Philips) pracoval na ropnej plošine, ale keď mu pri nehode umreli dvaja chlapi, za čo si dával vinu, rozišiel sa s priateľkou Kelli (Kristy Swansonová) a odsťahoval sa na vidiek. Teraz v zaspatej Louisiane prevádzkuje s kamarátom stratový kšeft s rybárčením. Po čase ho tu vyhľadá Kelli a zástupca významnej ropnej organizácie, a žiada ho, by im pomohol s nelegálnym obchodom na miestnej mini-plošine. Práve v tej chvíli však miestne pokojné kalné vody rozčerí ľudožravý žralok, ktorého pravdepodobne probudila práve ziskuchtivá ropná firma. Do deja radikálne zasiahnu aj gangsteri z Panenských ostrovov, ktorí tu hľadajú potopený poklad.

Země slepých (Land of the Blind) 2006

Země slepých je velmi černou politickou satirou, založenou na několika incidentech v celé historii, v níž byli tyranští vládci svrhnuti novými vůdci, kteří se ukázali být stejně špatní, ne-li horší. Název je převzat z citátu D. Erasma: „V zemi slepého, je jednooký králem.“ Ve fiktivní zemi vládne krutý a sadistický vládce Maxmilián II. (Tom Hollander). Sice se v televizi mluví o demokracii a svobodě, ale je vidět, že realita má k tomu velmi daleko. Maxmiliána vládnutí nezajímá, raději si užívá zábavy. Jeho žena je herečka (Lara Flynn Boyle), a tak se věnuje státnímu filmovému průmyslu a režíruje jeden akční brak za druhým. Za této zoufale neutěšené situace vzniká strana odboje, která se po čase stane teroristickou anti-vládní organizací. Joe (Ralph Fiennes) pracuje jako vězeňský dozorce ve věznici, kde je uvězněný jeden z vůdců odboje, původně dramatik jménem Thorne (Donald Sutherland). Thorne žije jako zvíře. Neustálé výprasky se střídají s jeho psaním revolučních hesel po zdech cely, pomocí jeho vlastních exkrementů. Joe je k němu přidělen a postupně se s ním začíná sbližovat. Jak hnutí odporu sílí, dostává se vládce Maxmilián II. do pasti. Čím dál více obyvatelstva sympatizuje se stranou odboje a volá po propuštění Thorna. Maxmilián ho propustí na radu jednoho z poradců, čehož za chvíli velmi lituje a v záchvatu vzteku poradce zabije. Tuto brutální vraždu zpovzdálí spatří Joe a je rozhodnut zastavit sadistického Maxmiliána jednou provždy. Umožní Thornovi vstup do paláce a tím následnou likvidaci panovníka. Thorne se stane novým vládcem země, avšak řídí ji s ještě tvrdší rukou, než jeho předchůdce. Joe je za svou pomoc při atentátu vyhlášen národním hrdinou. Nicméně, jak jde čas, i on si uvědomí, že jeho bývalý přítel, je stejně špatný, ne-li horší, než jeho předchůdce. V zemi se najednou podporuje oddělování dětí od rodičů, školy jsou zavřené, děti donášejí na své rodiče, medicína je zakázaná, vyděšeným ženám nezbývá nic jiného, než povinně nosit burky. Joe odmítne pokračovat jako spojenec režimu a je za to svým bývalým přítelem poslán do tábora na převýchovu…

Všichni musí být v pyžamu (Vsichni musí být v pyzamu) 1984

Hrdinou, řítícím se z jednoho neštěstí do druhého je bývalý účetní Řehoř Maršíček, který se po infarktu, ze strachu před smrtí, rozhodne žít klidným, střídmým životem a dodržovat zásady zdravé životosprávy. Nekouřit, nepít, cvičit a jíst zdravě. Nastoupí na místo revizora nemocných a doufá, že v novém zaměstnání bude mít klid. Místo toho prožívá jeden nervák za druhým. Postupně bere za své jedno dobré předsevzetí za druhým. Řehoř propadne nezdravému jídlu, alkoholu a ženám. Mimoto postupně přijde o většinu životních jistot včetně střechy nad hlavou. Výsledkem je druhý infarkt, po němž si hrdina znovu slibuje, že vše napraví a bude žít zdravě.

Veverka a kouzelná mušle (Veverka a kouzelna musle) 1988

Dětský film o snech a touhách těch nejmenších, který je přímým pokračováním snímku Nefňukej, Veverko! Zatímco v prvním filmu se Kačenka musela vyrovnat s narozením dvou bratříčků, tentokrát ji čeká zkušenost mnohem smutnější. Její milovaný děda, který měl ze všech dospělých nejvíce pochopení pro její snění a hry, umřel. Pomáhají jí v tom nejen vzpomínky na dědu a hry, které spolu hráli na potoce, jak běhali po louce a zdravili jaro nebo hráli Člověče nezlob se, ale také sny o tom, že žije na břehu moře a má kouzelnou mušli, která jí splní všechna přání, ale nesmí být sobecká, marnivá a zlá, jinak přijde o svou krásu. A tak se Kačenka střídavě ocitá u moře, kde jí kouzelné mušle přičaruje nejen dlouhé vlasy a kamarády, s nimiž si může u moře hrát, ale také oživí v písku nakreslená zvířata, od moře se vrací ke vzpomínkám na chvíle, kdy k nim děda přijel naposledy. Jak šli tenkrát k vodopádům chytat pstruhy, jak našli mládě puštíka, které vypadlo z hnízda a vzali ho domů s tím, že ho vychovají v kleci na půdě. Do těchto radostných okamžiků se sice na krátko, přesto však stále neodbytněji vkrádá smutná skutečnost.

Dívka s mušlí (Dívka s muslí) 1982

Třináctiletá Vendula Brabcová je ve škole považována za zanedbalé a zaostalé dítě. Její matka zcela propadla alkoholu a tak se Vendula nyní musí starat o tři mladší nevlastní sourozence a chodit za matku uklízet už v brzkých ranních hodinách…

V podstatě jsme normální (V podstate jsme normální) 1981

Volné pokračování komedie Pátek není svátek, která dále sleduje osudy rodiny Nováků. Ambiciózní paní Nováková, které se líbí život určitých vrstev, pro které jsou rozhodujícím měřidlem peníze a majetek, přinutí svého neprůbojného manžela k několika akcím, které jsou na hranici zákona. Vzestup rodiny po společenském žebříčku však končí nezadržitelným pádem, který naštěstí přijde včas. Na rozdíl od své ženy se cítí Karel Novák ve světě podvodníků různého kalibru nesvůj, a tak není divu, že po důkladném ponaučení se rozhodne vzít rodinné záležitosti do svých rukou.

Jedna kočka za druhou (Jedna kocka za druhou) 1993

Titulní postavou poněkud hořké komedie je prodavačka nádražního bufetu Klára Zárubecká, rázná a energická žena, která se se záviděníhodným elánem pokouší napravit pověst své rodiny a zajistit tak mladšímu bratrovi šťastnou budoucnost. Do všedních dnů, kdy Klára nutí svým zákazníkům koťátka, odbývá vytrvalého ctitele, přezdívaného Funebrák, a šetří na velkou, i když poněkud zanedbanou vilu, přijíždí její nevlastní bratr Fanda s dívkou Erikou a nevlastní otec Viktor s milenkou, který si od ní chce, jako už tolikrát před tím, vypůjčit peníze.

Hazard (Even Money) 2006

Hráčská vášeň přináší příběhy devíti různých vzájemně se neznajících lidí, kterým zničila život. Carolyn Carver (Kim Basinger) je spisovatelkou s hráčskou vášní, která ničí její manželství a rodinu. Dále je tu univerzitní basketbalová hvězda, který riskuje, aby bratrovi Clydovi (Forest Whitaker) oplatil jeho péči a pomohl mu. Bezvýznamný bookmaker se pokouší si naklonit lásku svého života, Veronicu (Carla Gugino) a sadistický kriminálník Victor (Tim Roth) se snaží ovládnout celý svět. Detektiv Brunner (Kelsey Grammar) pátrá po příčinách záhadné smrti. Vše kulminuje až do bodu, kdy jejich životy budou buď ztraceny nebo napraveny?

Peklo z hlubin Země (Disaster Zone: Volcano in New York) 2006

Pripravte sa na horúce peklo. Nikto si ešte nevie predstaviť, aká veľká panika môže vypuknúť v tak veľkom meste ako je New York práve vo cjvíli, keď sa mestom začne šíriť poplašná správa. A už naozaj nikto si nevie predstaviť, čo sa stane vtedy, ak sa správa potvrdí. Len náhodou objavia kopači tunela nový vulkán, o ktorom nikto dovtedy nevedel. A možno by sa ani nikdy nedozvedel, ak by ho ilegálne pokusy neprebudili k životu. Zdá sa, že vulkán je čoraz aktívnejší. Vec je však o to horšia, že jeho najväčšia sila je uprostred Manhattanu…