Měsíční archivy: Září 2018

Gotti (Gotti) 2018

Příběh nechvalně proslulého šéfa podsvětí Johna Gottiho , zvaného “Teflonový Don”, člena newyorské zločinecké rodiny Gambinových. Sledujte očima Gottiho syna Johna juniora tři bouřlivé dekády Gottiho života, během kterých se společně se svou ženou navzdory mnoha tragédiím a pobytům ve vězení snažili udržet rodinu pohromadě.

Důkaz pravdy (Evidence of Truth) 2016

Půl roku po sňatku s vysněným mužem Jackem se forenzní techničce Renee Murphyové začínají pomalu, ale jistě, otevírat oči. Její téměř dokonalý manžel jí začne připomínat nebezpečného sériového vraha, kterého se vyšetřovatelům už dlouho nedaří dopadnout…

Sicilské přízraky (Sicilian Ghost Story) 2017

V malé sicilské vesnici, ležící na pokraji lesa, se ztratí Giueseppe – místní třináctiletý chlapec. Jeho spolužačka Luna ho však miluje a proto se s jeho nevysvětlitelným zmizením nehodlá smířit. Vzbouří se proti místnímu kodexu mlčenlivosti a nevyřčených úmluv a sama se vydá do temného lesa, do kterého ústí tajemné jezero. Pouze jejich nezlomná láska jí dokáže pomoci na její strastiplné cestě. Snímek Sicilské přízraky je inspirovaný skutečným příběhem mladíka Giuseppeho di Mattea, který byl v roce 1993 unesen proto, aby umlčeli jeho otce Santina – mafiánského informátora. Film sebevědomě překračuje hranici mezi chmurnou realitou a povznášející fantazií prvky nadpřirozena se objevují jako uklidňující balzám na narušené vztahy v rodině, ve škole i v celé společnosti.

Midnighters (Midnighters) 2017

Set It Up (Set It Up) 2018

Obchodník se smrtí (I Sell the Dead) 2008

Jak si justice v 18. století dokáže poradit s vykradači hrobů? Arthurovi Blakeovi (Dominic Monaghan) zbývá posledních pár hodin před popravou gilotinou. A právě tehdy vypráví knězi Francisi Duffymu (Ron Pearlman) svůj životní příběh včetně toho, jak s ostříleným vykradačem hrobů Williem Frimesem rozjel kšeft s mrtvolami.

Kapka krve (Zheng ren) 2008

Policista Tong (Nicholas Tse) při pronásledování kriminálníka (Keung Ho-man jako Cheung Yat-tung) nešťastnou náhodou usmrtí dceru státní zástupkyně (Ann Gao v podání Zhang Jing-chu).Tragická událost má ale o několik měsíců později pokračování. Cheung nechá unést Anninu druhou dceru. Vydíráním zoufalé matky chce docílit ztracení důkazů ze soudního spisu, které ho uvědčují z dalších zločinů. Tong, který se u únosu náhodou vyskytne, se snaží holčičku nalézt a napravit tak svou chybu z minulosti.

Johnny Mad Dog (Johnny Mad Dog) 2008

Kdyby se narodil v Evropě nebo v Americe, mohl strávit mládí nevinnými hrami a ve školní lavici, z níž by posléze odrazil do normálního života, jehož smyslem je být šťastný a tvořit lepší svět. Jenomže patnáctiletý Johnny se narodil v Africe jako člen národa, který už léta tone v občanské válce. A on je jejím dětským vojákem. Stejně jako nejeden jiný po zuby ozbrojený kluk z čety dětí, kterým dospělí vzali právo na obyčejný život a vyslali je do první linie, kde neplatí jiný zákon než právo silnějšího a bezohlednějšího. Společně pak každý den, oblečení do komických přezdívek, vyrážejí ztratit další střípek lidskosti, kterých jim už mnoho nezbývá. A každý další výstřel jen prodlužuje čekání na kulku, která je jim souzena. Kruté, atmosférické, nemilosrdně otevřené a bolestivě realistické drama natočil v exteriérech africké Libérie režisérský držitel ceny Regard Hope Award z Cannes Jean-Stéphane Sauvaire.

Jerusalema (Gangster’s Paradise: Jerusalema) 2008

Nový snímek uznávaného jihoafrického režiséra Ralpha Zimana se ve šlépějích šokujícího Města bohů vydává do ulic nejlidnatějšího města v zemi, Johanesburku, kterému vládne pouliční násilí, kriminalita a gangy chudáků, kteří už dávno ztratili ambice chovat se lidsky. A patří mezi ně i Lucky Kunene, téměř negramotný mladík pracující na benzinové pumpě, jehož životním snem je vlastnit sérii nablýskaných bavoráků, dům s výhledem na moře a mít za manželku chytrou a vzdělanou ženu. Jenže cesta k naplnění těchto představ vede pouze skrze peníze. A když padne poslední možnost, jak se dostat do školy, rozhodně se Kunene uspět jinak. Proto začne se svým nejlepším kamarádem Zakesem krást auta. Za Datsun si pořídí nový oblek, za zcizenou Toyotu novou lednici, za Mazdu velkou hi-fi soupravu a než se oba nadějí, trčí Kunene a Zakes až po krk v organizovaném zločinu. A navíc se vinou marxismem zaslepeného Nazaretha připletou i k ozbrojené loupeži. Pak už je pozdě chtít utéct a skrýt se jinde. Komu se jednou dostane snadno nabytý luxus do krve, nikdy se touhy krást již nezbaví. A proto i v Hillbrow, kam oba muži odejdou, je jim v patách stále jen překračování zákona a podvádění. Nakonec si vyšlápnou i na místního narkobarona. Ulice se začínají měnit na válečnou zónu.

Jerichow (Jerichow) 2008

Tři lidé se setkávají s osudovou nahodilostí: po smrti své matky se bývalý voják z povolání Thomas vrací zpět do Jerichowa, vzdálené vesnice v řídce osídleném severovýchodním Německu. Seznámí se s Alim, tureckým podnikatelem, který v okolí provozuje řetězec 45 stánků s rychlým občerstvením a žije se svou krásnou, ale nepřístupnou ženou Laurou v malé vile na okraji lesa. Thomas, který hledá práci, je zaměstnán Alim jako řidič a nakonec se stává Lauřiným milencem. A zdánlivá idyla se začíná rychle rozpadat. Při výstavbě příběhu si i českému publiku důvěrně známý tvůrce Christian Petzold záměrně pohrává se zápletkou filmu Pošťák zvoní vždy dvakrát a zobrazuje v severovýchodní německé provincii milostný trojúhelník lidí, kteří se ocitají na pomezí mezi láskou, zradou a věrností. Především díky použité hudbě a její úloze ve stylu vyprávění dokázal režisér se svým poradcem a učitelem Harunem Farockim klidně a jednoduše zprostředkovat touhy postav v malé fiktivní osadě, obklopené venkovskými silnicemi a pobřežními útesy. Letošními cenami německé filmové kritiky byl Jerichow vyznamenán jako nejlepší film. Zároveň byl nominován v kategoriích Nejlepší hraný film a Nejlepší režie na Německou filmovou cenu.