Měsíční archivy: Listopad 2014

Od dvanácti do tří (From Noon Till Three) 1976

Tuto westernovou komedii napsal a režíroval Frank D. Gilroy, který v ní obsadil Charlese Bronsona do role Grahama Dorseyho, pistolníka na útěku před zákonem, který prožije tříhodinové milostné dobrodružství s osamělou Amandou (Jill Ireland). Když je Dorsey prohlášen za mrtvého, Amanda obratně využije jejich známosti a vybuduje o údajně zemřelém psanci celou legendu. Z Dorseyho se brzy stane ikona, opěvovaná v písních, povídačkách a laciných románech. Představte si ale Amandinu rozmrzelost, když se její hrdina objeví živý, zdravý a hlavně hodně naštvaný tím, že je proti své vůli součástí jejího soukromého podnikání. A Dorseymu nakonec nezbude ani jeho vlastní identita. Díky zesměšňování násilí ve prospěch vykreslení postav a spoustě černého humoru nebyl snímek Od dvanácti do tří ve své době kasovním trhákem, ovšem současný divák si na něm jednoznačně pochutná jako na zábavné, avšak nedoceněné lahůdce.

Bunraku (Bunraku) 2010

Do města terorizovaného zločinci přijíždí nezávisle na sobě tajemný tulák (Josh Hartnett) a mladý japonský válečník Yoshi (Gackt). Každý zde má své vlastní poslání. Když se konečně potkají, rozhodnou spojit své síly a společně bojovat proti zkorumpované vládě Nicoly (Ron Perlman) a jeho femme fatale Alexandry (Demi Moore). Celý děj je zasazen do unikátního fiktivního světa, kde se střetává realita s fantazií, do světa, kde si nemůžete být jisti ani vlastní půdou pod nohama.

Obří vosy útočí (Dragon Wasps) 2012

Hluboko ve středoamerické džungli číhá smrtelné nebezpečí v podobě obřích vos, které dokážou bez problémů zabít i člověka. Vosy však nemají potřebu lidi zabíjet, chtějí je využít jako hostitele pro své larvy…

Uragán na Jamajce (A High Wind in Jamaica) 1965

Rodina Thorntonovcov žije na Jamajke, ale otec Frederick (NIGEL DAVENPORT) a matka (ISABEL DEANOVÁ) sa obávajú, že ich deti nezískajú riadne vzdelanie a správanie, a tak sa rozhodnú vrátiť domov, aby študovali vo Veľkej Británii. Cestou však loď prepadnú piráti na čele s kapitánom Chavezom a jeho partnerom Zacom (JAMES COBURN). Kým piráti hľadajú na palube cennosti, deti sa nepozorovanie dostanú na pirátske plavidlo. Piráti čoskoro objavia čiernych pasažierov. Chavez – napriek nesúhlasu ostatných – ich chce dostať do bezpečného prístavu. A pre mládež je to možnosť prežiť veľkolepé dobrodružstvo. Desaťročná Emily (DEBORAH BAXTEROVÁ) dokonca nadviaže pevné puto s kapitánom Chavezom…

Murphyho válka (Murphy’s War) 1971

V posledních dnech druhé světové války torpéduje u břehů Jižní Ameriky britskou loď Mount Kyle německá ponorka, jejíž kapitán nechá trosečníky, zápasící ve vlnách o holý život, postřílet z kulometů. Jediný, kdo jako zázrakem masakr přežije, je irský námořník jménem Murphy. Podaří se mu dostat ke kvakerské misii v deltě řeky Orinoko, kde se jej ujme doktorka Haydenová. Murphy je přesvědčen, že se německá ponorka skrývá někde proti proudu řeky a je rozhodnutý ji za každou cenu potopit.

Ve službách legie (Savior) 1998

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena je teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení?

Zpěváci na kraji nemocnice (Zpevaci na kraji nemocnice) 1982

Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Marie Rottrová a Jiří Korn parodují legendární český seriál „Nemocnice na kraji města“.

Králíček Sameťáček aneb Jak hračky ožívají (The Velveteen Rabbit) 2009

Králíček Sameťáček je nestárnoucím příběhem o přátelství, lásce, smíření a upřímnosti. Klasická pohádka z pera Margery Williamsové posloužila kanadským filmařům k vytvoření okouzlujícího díla, které kombinuje hrané a animované scény. Příběh se soustředí na chlapce jménem Toby, který je zaneprázdněným otcem poslán na prázdniny k přísné babičce. Tobyho svět se změní ve chvíli, kdy objeví „magické podkroví“. V něm se skrývají tři zapomenuté „magické hračky“, které navždy změní nejen osud malého chlapce, ale také celé jeho rodiny.

Přichází Satan! (The Omen) 1976

Americký politik Thorn adoptuje za velice zvláštních okolností malého chlapce. Má jméno Damien a dějí se kolem něj záhadné věci. Při jedné jeho návštěvě zoologické zahrady propadnou zvířata nevysvětlitelnému záchvatu agresivity a množí se i smrtelné nehody v blízkosti rodiny Thornových – pokaždé v souvislosti s malým Damienem. Thorn si to začíná uvědomovat a v zoufalství vyhledá kněze, který mu objasní příčinu – jeho adoptivní syn je vtělením samotného Satana…

Damien (Damien: Omen II) 1978

Malý Damien, který je novým vtělením Satana, usilujícího o návrat a nadvládu nad světem, byl po smrti svého adoptivního otce (zastřeleného policií při neúspěšném pokusu Damiena zabít), adoptován samotným prezidentem Spojených států. Když vyroste, odejde studovat do luxusní vojenské školy. Opět si u něj několik lidí všimne něčeho znepokojujícího, aby vzápětí zahynuli za podivných okolností. Tak dopadne například archeolog Buggenhagen, který najde basreliéf s obrazem antikrista, který se až příliš nápadně podobá rysům Damienovým. Pozornost se však odvrací od jednoduchého vzorce dalších „podivných“ úmrtí, aby se film soustředil na Damiena samotného, který si postupně začíná uvědomovat kým je, což celou situaci od základu mění.