Měsíční archivy: Únor 2019

Království levhartů (Leopard Kingdom) 2019

Karula, královna Djumy, vládla v rezervaci jižní Afriky – Sabi Sand – více než deset let. Ale teď je královna pryč a na území, které bylo kdysi její, si dělají nárok její potomci.

13 schodů dolů (13 Steps Down) 2012

Michael Mix“ Cellini bydlí u starší dámy Gwendolen Chawcerové a je zaměstnancem servisní firmy, která se specializuje na cvičební stroje. Mix má dvě velké vášně, kterými je až posedlý. Jednou z nich je masový vrah z padesátých let, John Reginald Christie, druhou vášní je modelka Nerissa Nashová, kterou často sleduje. Nerissa jezdí pravidelně do Centra zdraví a Mixovi se podaří, pod záminkou levnějšího servisu cvičebních strojů, do Centra také dostat. Mix se zde seznámí s recepční Danillou, která přijme jeho pozvání na večeři, a večer zakončí u ní doma. Na druhou schůzku Mix pozve Danillu k sobě, kde jí detailně vypráví o vraždách, které páchal Christie, což se Danille vůbec nelíbí. Danilla si navíc všimne fotografie modelky Nerissy, o níž se začne vyjadřovat jako o obyčejné holce, a Mixe tím natolik naštve, že Danillu ubije k smrti. Když si Mix uvědomí, co provedl, rozhodne se pro uschování mrtvoly pod podlahou, po vzoru Christieho, který se stejným způsobem zbavil manželky. Mix dál sleduje Nerissu a přitom si sám pro sebe povídá, že zabil kvůli Nerisse. Gwendolen začala cítit zápach z pokoje, kam Mix ukryl mrtvolu, a v domnění, že má zamořený dům, pozvala derazitérskou firmu…

Hrad Strašidlák (Burg Schreckenstein) 2016

Jako kdyby nestačilo, že se Stephanovi rodiče jenom hádají, teď ještě jeho matka přišla s nápadem, že jej pošlou do internátní školy, aby si zlepšil známky. Ale jeho noví spolužáci mají do třídních mazánků a šprtů daleko. Po počátečním váhání je Stephan přijat do tajného bratrstva. Ta pravá zábava ve škole začíná ve chvíli, kdy chlapci vyhlásí válku dívkám z nedaleké dívčí školy Rosenfels. Zatímco dívky kují pikle proti třasořitkám, chlapci vymýšlejí další lumpárny, kterým by je napálili. Ještě však netuší, že se všichni společně potkají na hradní slavnosti. Katastrofa? Anebo ne?

Savojsko, ráj milovníků hor (Savoie, les vallées de légende) 2015

Zasněžené putování po kouzelných údolích a proslulých lyžařských destinacích… Bývalé nezávislé vévodství v západních Alpách, které bylo ve druhé polovině devatenáctého století připojeno k Francii, se v nedávné době přizpůsobilo rychlému ekonomickému růstu v důsledku rozvoje zimních sportů. V současnosti přitahuje každoročně davy turistů, přesto nelze jistě tamní údolí považovat za neosobní a vyumělkovaná. Najdeme tam množství půvabných míst dýchajících historií, s pevně zakořeněnou tradicí, obydlených pozoruhodnými lidmi a obklopených magickou krajinou, vytvářející rámec mezinárodně proslulého regionu.

Guy Martin: Robotické auto (Guy Martin vs. The Robot Car) 2017

Motocyklový závodník a zkušený mechanik Guy Martin se zaměřil na nejnovější technologii, která otřásá automobilovým světem – autonomní vozy. A protože jinak by to ani nebyl on, stal se prvním řidičem, který si dal závod s robotickým autem. Kdo bude rychlejší? Člověk nebo robot? Než uběhne příštích 10 let, polovina všech nově prodaných aut bude poháněná elektřinou. Prodeje autonomních vozů se vyšplhají na 15 %. Jak se k tomu postaví klasičtí automobiloví nadšenci jako je Guy Martin? Vždyť ten chlap má tak moc rád tradiční spalovací motory, že si nechal vytetovat na nohu píst ze sekačky na trávu. Guy věří, že nejlepší obranou je útok. Že nejlépe se člověk učí praxí. A tak zatímco v Silicon Valley se investují milióny do příští generace vozidel, Guy se pokusí vyvinout a sestavit svůj vlastní robotický Ford Transit. Doma. V kůlně.  Zároveň se podívá do Budapešti a otestuje auto, které se umí samo rozhodovat. Prověří umělou inteligenci vestavěnou do čím dál populárnějších vozů značky Tesla. Zamyslí se nad morálními dilematy a zjistí, jestli by chtěl, aby jeho nové auto v rizikové situaci dalo přednost životu náhodného kolemjdoucího nebo raději zachránilo sebe. A pak už usedne za volant. Umělá inteligence dokázala porazit šachového mistra už před 20 lety. Jak se jí bude dařit na okruhu proti Guyi Martinovi v závodu bez hranic?

Lila – dívka z knihy (El libro de Lila) 2017

Lila je dívka z knihy, která nedopatřením vypadla ze svého papírového světa. Její imaginární svět je plný fantazie a hravosti. Najednou se ale objeví v reálném světě a brzy pochopí, že jediným člověkem, který ji může zachránit, je Ramon, kluk, jemuž v dětství předčítali právě z Liliny knihy. Ale nebude to snadné, Ramon už totiž není malý kluk. Vyrostl a přestal číst a nejen to. Přestal dokonce věřit i ve fantazii. Lila a její nová kamarádka Manuela se jej musí pokusit přesvědčit o tom, co se děje. Společně pak čelí nebezpečné cestě do pouště ztracených vzpomínek, aby získali Lilinu ztracenou knihu. V tomto magickém světě děti prozkoumávají a objevují skutečnou hodnotu přátelství a sílu fantazie, kterou bychom raději neměli nikdy ztratit.

Zlato pro Kima – Život pro vůdce Severní Koree (Gold für Kim – Ein Leben für Nordkoreas Führer) 2018

Severní Korea je zemí extrémních protikladů. Na jedné straně se můžeme setkat s nefalšovanými socialistickými stereotypy, jako jsou šifrované vzkazy z časové bubliny, zpestřené zprávami o rozličných nedostatcích. Na druhé straně je tu zjemnělý Pchjongjang s futuristickým městským panoramatem, s lunaparky plnými světel a obchodními středisky, nad jejichž sortimentem mohou blednout závistí i slavné pevnosti západního konzumu. Tvůrci filmu se rozhodli, že ústředním tématem učiní sport. Natočili rozhovory s atlety a rekreačními sportovci, aby mohli tuto izolovanou zemi ukázat divákům z nového úhlu pohledu.Přestože natáčení snímku bylo plánováno měsíce dopředu, při realizaci musel štáb často čelit nečekaným výzvám. Jako výsledek se ale zrodila okružní cesta po posilovnách, jízdárnách, akvaparcích a továrnách, zpestřená návštěvami několika mateřských škol a fotbalové akademie. Film bohatý na protiklady a scény z každodenního života vypovídá mnohem plastičtěji než všechna klišé, která se o severokorejském státu šíří.

Hovory s TGM (Hovory s TGM) 2018

Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Kniha, která vznikala celý rok a která má národu představit jeho prezidenta, je hotová. vyhledá v zahradě zámku v Topolčiankách . Chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí mladé Československé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné. Čapek sice spěchá, celou situaci nemůže ale nechat bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené debaty. Debaty o dcerách, o světě, o politice i politicích, o Češích, o lásce a o ženách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek a světonázorů odhaluje i schopnost vysoké politiky či dokonce intrik. Hovoří mimo jiné o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě. Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.

Ján a Martina (Ján a Martina) 2019

Dokumentárny film z pôvodnej produkcie TV Markíza sa presne po roku vracia k tragickej udalosti, ktorá zmenila Slovensko – vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Film vychádza z policajných spisov, výpovedí rodičov obetí, Jánových kolegov a mnohých ďalších, a zároveň interpretuje zlomové body v spoločenskom a politickom živote, ktoré po tejto tragickej udalosti otriasli celým Slovenskom. Dokument obsahuje aj animáciu pravdepodobného priebehu vraždy.

Vrahův advokát (La mort dans l’âme) 2018

Mladý advokát Tristan je pověřen náročným případem obhajoby otce, který se přiznal k vraždě syna. Tristanovi od počátku na případu něco nesedí. Situaci navíc komplikuje skutečnost, že zavražděný byl bratrem jeho bývalé lásky…Marc Lagnier volá policistům, že zavraždil svého syna Alexe. Policie chce znát důvody tohoto činu, ale Lagnier odmítá cokoliv dalšího vypovídat. Lagnierova manželka Valérie je celou záležitostí otřesena, jejich dcera Pauline žije v Paříži a vydává se zpět za svými rodiči. Lagnierovy obhajoby se ujímá mladý ctižádostivý advokát Tristan Delmas, který byl spolužákem Pauline z gymnázia. Tristan se z Lagniera pokouší dostat další informace o tom, jak syna zavraždil, ale Lagnier nevypovídá. Tristan tedy pátrá na vlastní pěst a zjišťuje, že vztahy v rodině byly poměrně napjaté a že Pauline není Lagnierova biologická dcera. Policie v kraji mezitím pátrá po sériovém vrahovi mladých dívek. Ani Pauline nevěří, že by její otec byl schopen Alexe zavraždit a přes počáteční nedůvěru začne Tristanovi s pátráním pomáhat. Po několika dnech objeví Pauline ve svém tabletu poslední vzkaz od Alexe, ve kterém se jí svěřuje, že dál už nemůže kvůli svému psychickému stavu žít. Tristan a Pauline se tedy domnívají, že Alex spáchal sebevraždu, a přesvědčují Lagniera, aby své přiznání odvolal. Ten souhlasí a vyšetřující soudce nařídí nové vyšetření případu. Tristan si uvědomuje, že vraždy dívek probíhají v okolí pozemků, které patří Lagnierovým. Napadne ho tedy teorie, že dívky zavraždil Marc, Alex na to přišel, a tak ho Marc zabil. Marc mu tuto domněnku nevyvrací…