Měsíční archivy: Únor 2020

Past (Past) 2020

V roce 1951 dostane známá česká herečka dopis z Rakouska od režiséra , který nedávno emigroval. Zve ji na západ a slibuje role v divadle i ve filmu. Je to lákavá nabídka, protože v divadle, kde hraje, velí spíše muži v plukovnických uniformách, než skuteční režiséři a umělečtí šéfové. Panuje tu tuhá stranická disciplína a repertoár vypadá podle toho. Budoucnost herečky v komunistickém Československu, které je pevnou součástí Sovětského bloku, je neradostná. Zvláště pro ženu, které komunistické ideály nikdy nepřirostly příliš k srdci. Rozhodne se tedy, že využije příležitosti a uteče. Spolu s nevelkou skupinkou lidí a malým synem se svěří do rukou převaděče a podnikne riskantní cestu přes hranice. Ale něco je špatně. Chytnou je. Všechno bylo předem připravené. Sám převaděč je členem StB. Ale tím všechno teprve začíná… Film nemapuje jen tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové, ale vypráví o době, kdy vyšetřovatelé Státní bezpečnosti byli neomezenými pány nad lidmi, kdy herci z divadla žádali soud o co nejvyšší trest pro bývalou kolegyni, kdy ti, co se nepřidali k davu, byli zatracováni a ponižováni. Vypráví o době, která by se už neměla nikdy opakovat.

Delfíní muž (Jacques Mayol – l’homme dauphin) 2017

Dokument je životním příběhem , velikána volného potápění v 60. a 70. letech, jehož život se stal inspirací kultovního filmu režiséra . Pozve nás do Mayolova světa barvitým líčením jeho dobrodružných cest po Japonsku, Evropě, Severní Americe a Indii a zároveň nám umožní pocítit transformační prožitek z volného potápění. Jacques Mayol se narodil v Šanghaji v roce 1927 a potápět se učil od japonských sběraček ústřic na ostrově Karatsu, kam s rodinou jezdil na prázdniny. Po vypuknutí druhé světové války se s rodinou musel vrátit zpět do Francie, a přišel tak o svobodu, kterou si jako malý chlapec v Asii užíval. Po válce ztracenou svobodu opět nalezl, když začal pracovat s delfíny v mořském akváriu v Miami. Ve stejné době se v něm probudil zájem o potápění do větších hloubek a po delší dobu. V roce 1976 se stal prvním mužem, který se na jeden nádech potopil do hloubky 100 metrů pod hladinou moře. Ve volném potápění způsobil revoluci nejen tím, jak dokázal kombinovat jógu se zenovým učením, nýbrž i tím, jak naléhavě prosazoval svou vizi opětovného propojení lidí s přírodou. Komentář dokumentu namluvil v anglickém jazyce herec , jenž Mayola ztvárnil ve filmu Magická hlubina. Dokument obsahuje vzácné archivní záběry z období od 50. let, doplněné o ohromující podvodní záběry ze současnosti, které společně ilustrují, jak delfíní muž odstartoval revoluci ve volném potápění a obohatil ho o uvědomění si našeho vztahu s přírodou i naším vnitřním já.

Slečna od vody (Slečna od vody) 1959

Mladá dělnice Helena Pokorná i její ovdovělý otec jsou zaměstnáni ve stejné továrně. Otec tráví dovolenou doma v Praze a už se těší do práce. Helena má jet za odměnu na rekreaci k moři. V rozpáleném červencovém dni jede dívka v přeplněné tramvaji do práce. Na nábřeží ji dav vytlačí ven a Heleně se nepodaří nastoupit ani do několika dalších vozů. Dívku zláká řeka, zavolá proto do práce, že je nemocná. Parníkem se dostane do Modřan. Tam se setká s mladým mužem, který se po noční směně chce u řeky vyspat. Helenu vtáhne do podivných zábav parta notorických povalečů a slečen od vody. Jeden z chuligánů jí schová šaty. Heleně pomůže mladík, jenž ji po probuzení neustále sleduje. Otec, který vezl Heleně do práce svačinu, zjistí, že je dcera považována za nemocnou. Zaskočí za ni u stroje a těší se, jak si to s nezdárnou dcerou vyřídí. Dívka se mezitím prochází se svým novým známým po Praze a bojí se vrátit domů. Mladíkovi uteče, ale ten přijde do jejich bytu dříve než ona. Má radost, když se od otce Pokorného dozví, že je Helena řádná dívka. Helena se za svůj čin stydí a sama roztrhá poukaz na rekreaci.

Ivana v útoku (Ivana v útoku) 1963

Příběh tohoto dětského filmu vznikal v dobách, kdy děvčata prostě některé sporty provozovat nemohla. Titulní hrdinka Ivana vynikala v kopané, zastínila i malé sportovce, dosud hrající jen na plácku mezi domy, dokonce o ni projevil zájem opravdový trenér. Jenže v ryze klukovském sportu není pro Ivanu místo. Aby mohla zaskočit za zraněného hráče, nechá se ostříhat a trenér ji považuje za kluka…

Bravo Girls: Bojovat až do konce (Bring It On: Fight to the Finish) 2009

Lina je vytrvalá, bystrá roztleskávačka z východního Los Angeles, kde na tamní střední škole excelovala v roztleskávání. Byla nejoblíbenější, nejuctívanější a nejhezčí dívkou na škole. Zároveň byla kapitánkou roztleskávaček. Její matka Isabel se vdala za velmi bohatého muže a ona se s nimi musí odstěhovat do nového místa, kde přestupuje z obyčejné státní školy do luxusní školy v západním Los Angeles. Ocitá se náhle v úplně jiném prostředí, než na jaké byla zvyklá. Je na nule, nikdo ji nezná ani neuctívá a ještě navíc musí čelit i Avery – snobské a přehnaně soutěživé hvězdě, kapitánce roztleskávaček. Aby se kvalifikovala do týmu a stala se znovu populární i zde, musí pomoci i její nová nevlastní sestra Skylar a její bývalé kolegyně a kamarádky z roztleskávačského týmu z východního Los Angeles. Při snaze dostat se zpět na vrchol objeví nového člena rodiny – Skylar. Vznikne mezi nimi pouto jako mezi pravými sestrami a také kamarádkami. Dokáže se nakonec Lina dostat do týmu a tím i zpět na vrchol nebo upadne v zapomnění a vzdá svůj boj s panovačnou a sobeckou Avery?

Než poznáš první úsměv (Než poznáš první úsměv) 1989

Iva je mladá žena, která se potýká s mnoha problémy. Především je to ale matka dítěte, které se rozhodne prodat. Nikoli dát k adopci, ale za peníze na byt poskytnout jiné ženě. Její psychické i finanční problémy se zdají být překážkou mateřskému cítění, pomocnou ruku jí nabízí bývalý přítel i sociální pracovnice. Iva si ale nakonec cestu k dítěti a k novému vztahu najde sama. V hlavní roli Vilma Cibulková.

Sama v čase normálnosti (Sama v čase normálnosti) 2010

Každý den nemocniční vrchní sestry Marty je jen vyčerpávajícím kolotočem těch nejúmornějších povinností. Nedávno ovdověla a je sama se svým dospívajícím synem. Na nic si nestěžuje, sama sebe jakožto pravověrná komunistka přesvědčuje, že žije v ráji a v bezpečí. Všechno kolem ní je přece normální. Všichni očekávají vysněné lepší zítřky. Ale pak přichází zlom, který otočí její život naruby. Do její samoty vstoupí mladý přidrzlý nemocniční údržbář Oskar s vlasy až po lopatky a s názory, které rozmetají Martin bezpečný normální svět na atomy. Vztah k nekonformnímu mladíkovi změní všechny dosavadní životní jistoty tak, jak to bylo možné v socialistickém režimu, v časech normálnosti.

Staříci (Staříci) 2019

Z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner , válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín , dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Tonda si vypůjčí od vnuka starou obytnou dodávku a upraví ji tak, aby se v ní mohl Vlasta pohybovat. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou.

To poslední, co chtěl (The Last Thing He Wanted) 2020

Novinářka podá výpověď, aby mohla ve Střední Americe vyjednat obchod se zbraněmi.

Violka, malá čarodějnice (Foeksia de miniheks) 2010

Veliké dobrodružství se může vyklubat i z malého vajíčka. Kouzelník Kwark si přinesl z lesa vejce a těší se na snídani. Ze skořápky ale vyskočí malá holčička a říká mu tatínku. Dostane jméno Violka. Je neposedná a všetečná a chce umět kouzlit stejně jako tatínek. Už se nemůže dočkat, až půjde do čarodějnické školy, kde pozná spoustu nových kamarádů, naučí se přivolat vítr a vyvolávat mraky. Zakrátko totiž bude muset zachraňovat celý les, kde bydlí spousta kouzelných bytostí. Je na čase přivolat Mrakodraka!