Měsíční archivy: Leden 2023

Obrácení Ferdyše Pištory (Obrácení Ferdyše Pištory) 1931

Kasař Ferdyš Pištora jde vykrást vilu bankéře Rosenštoka. V té chvíli vypukne požár a Ferdyš zachrání dvě malé bankéřovy děti. Je všemi oslavován jako hrdina a Rosenštok ho udělá poslíčkem v bance. Tím se celý Ferdyšův život změní. Stane se z něho moralista a svým kázáním tyranizuje celé okolí. Zamiluje se do Terezky, členky Armády spásy. Ferdyšova bývalá milenka Irma na Terezku žárlí. Obě ženy se pohádají a Terezka v hněvu tvrdí, že zabila své dítě a zakopala je ve sklepě. Ferdyš této smyšlence uvěří. Aby ji zachránil, chce jí dát peníze, které měl odevzdat v bance. Irma ze žárlivosti prozradí policii, že Ferdyš chtěl bankéřovu vilu vykrást, a Ferdyš je zatčen. Rosenštok se však za něho přimluví a Ferdyš je osvobozen. Terezka se přizná, že si vraždu dítěte vymyslela, a slaví s Ferdyšem svatbu.

Její cesta (Une femme du monde) 2021

Marie je nezávislá, hrdá prostitutka, která bojuje za svá práva sexuální pracovnice. Kromě své profese je také milující svobodnou matkou, která se nikdy neprosila nikoho o pomoc. Když syna vyhodí z další školy, Marie ho zapíše do špičkového kulinářského programu, který by z něj mohl udělat skvělého kuchaře a dát mu tak vstupenku do lepšího života. Nová škola je ovšem luxusní a drahá. Dokáže Marie najít řešení?

Tajemný hlas (Deadly Radio Romance) 2021

Shannon moderuje v rádiu pořad o vztazích a lásce. Sama má však v osobním životě pěkný nepořádek, a když do něj opět vstoupí její bývalý přítel a zároveň se objeví nebezpečný stalker, začne zpochybňovat nejen komu věřit, ale i svůj instinkt…

Případ se štěnicí (Případ se štěnicí) 2023

Drogový dealer Šárlí skončil při opilecké potyčce během nočního odchodu party mladistvých z hospody s nožem v játrech. Komisaře Vašátka, který si už užívá důchodu, do vyšetřování zatáhne mladíkova babička Forejtová – dávná známá jeho zemřelé ženy. Ukáže se, že Vašátkův přítel, malíř Horác, zná dalšího z party, šestnáctiletého Zbyňka, kterého před časem učil malovat. Zbyněk se těžce potýká se svým autoritativním a akurátním otcem – podnikatelem Bouzkem, a zjevně něco skrývá. Vašátko s Horácem posléze odhalí pozadí vraždy i jejího pachatele. Nejdřív však musejí porozumět titulní štěnici“, jak Vašátko nazývá detail, který v nějakém kriminálním případu nesedí. Pokud není detail objasněn, nelze případ uzavřít. V tomto příběhu je štěnicí“ bota, která byla nalezena na místě činu a která nepatří nikomu z účastníků potyčky.

Turbulence 3: Heavy Metal (Turbulence 3: Heavy Metal) 2001

Kontroverzní rocker Slade Craven uspořádal koncert na palubě letadla a ten je živě přenášen po internetu. Účastní se ho fanoušci a televizní štáb s kamerami, rozmístěnými po celém letadle. Mezitím agentka FBI zatýká hackera Nicka, který jí na jednom monitoru ukáže, že na palubu nastoupil někdo se zbraní. V letadle není něco v pořádku. Nick s pomocí své výbavy zjistí šokující skutečnosti – kdosi zabil hlavního pilota, jeden pasažér je fanatický satanista a rocker Slade leží v bezvědomí ! Letadlo ovládl šílenec, pro kterého jsou diváci na internetu vyznavači jeho kultu a v přímém přenosu chce vykonat své dílo zkázy. Ve vzduchu tak hrozí masakr a přenos se nesmí přerušit, jinak zločinec zabije rukojmí! Zoufalý Slade se musí pokusit zachránit cestující, ale neví, že šílenec není sám.

Jiný vzduch (Jiný vzduch) 1939

V uměleckém prostředí se odehrává příběh několika lidí hledajících své štěstí, nechybějí tu ani vražedné úklady. Ničemný neúspěšný herec totiž svádí kdekoho ke hříchu, postaršího malíře ponouká ke zločinu, jeho dceru, která studuje konzervatoř, přesvědčí k pokoutnému vystoupení, za což je vyloučena ze školy. Dívka však naštěstí nalezne svou opravdovou lásku.

Jedničky má papoušek (Jedničky má papoušek) 1979

Byla jedna škola. A do té jednoho dne zavítal papoušek Bořivoj a získal pro sebe všechny jedničky. Děti – žáci – to přece nemohou nechat jen tak, a proto se Eva a Petr vypraví do tajemné exotické země papoušků. Šplhounství, opakování starých pravd, honbu za známkami bez ohledu na skutečné znalosti a vědomosti – prostě papouškování – to se snaží v této hudební komedii s humornou nadsázkou autoři pranýřovat.

Every Other Holiday (A Holiday Wish Come True) 2018

Rozvedení rodičia Tracie a Rick majú dohodu, že ich malé dcéry Harper (Abby James Witherspoon) a Ava (Skylar Olivia Flanagan) trávia s mamou alebo otcom na striedačku každé druhé Vianoce. Ale tieto sviatky si dievčatá dali na zoznam želaní len jednu vec – stráviť Vianoce s mamou aj otcom na rodinnom statku, ktorý patrí Tracie. Pre Tracie to bude náročná skúška: bude musieť počúvať, ako sa jej súrodenci chvália dokonalým životom, a znášať snahu svojej matky chrániť ju poukazovaním na všetky Rickove chyby a nedostatky. Ale na konci dňa môže toto vianočné stretnutie pomôcť oživiť stratenú lásku medzi Tracie a Rickom a splniť to najväčšie želanie ich dcér.

Jeptiška (Novitiate) 2017

Příběh se odehrává od počátku 50. do poloviny 60. let 20. století a sleduje mladou ženu, která vstoupila do noviciátu a nyní prožívá svou první lásku k Bohu. Cathleen vyrůstala na venkově v Tennessee se svobodnou matkou, která ji vychovala jako nevěřící. Díky stipendiu na katolické škole však dívka brzy pronikne do tajů a romantiky života zasvěceného Bohu. S koncem éry druhého vatikánského koncilu ohrožují život řeholnic změny v římskokatolické církvi. Cathleen se postupně mění z novicky v jeptišku a její víra je zkoušena drsnými a nelidskými podmínkami života Boží služebnice. Musí se vyrovnat s otázkami víry, sexuality i nedávných změn v římskokatolické církvi…

Jednou dokola (Once Around) 1991

Příběh o životě, lásce a náhodě. Opuštěná svým přítelem, Renata, nejstarší dcera italsko-americké rodiny, se zamiluje do Sama, drsného a působivě okouzlující obchodníka…