Měsíční archivy: Říjen 2016

Psycho 3 (Psychose III) 1986

Stále ještě bydlí v ponurém domě na kopci, ke kterému patří nevelký motel. Od konce druhého dílu uplynul jen krátký čas a Norman se právě pustil do opravy a znovuotevření motelu. Zanedlouho přivítá prvního hosta, sympatickou dívku Maureen, bývalou jeptišku, která opustila řád, protože si kladla vinu za tragickou smrt jedné z jeptišek. Norman je šokován, protože dívka se až neskutečně podobá Marion, jeho nešťastné první oběti. Není však jediná, kdo se do motelu nastěhuje. Je tu také zlověstný Duane, kterého Norman zaměstná na noční služby, banda nepříliš slušných bývalých spolužáků, kteří se sjíždí na sraz třídy, a nakonec vlezlý reportér, který hledá tu správnou senzaci pro své senzacechtivé čtenáře a postupně odhaluje Normanovu minulost, a to v tom nejméně vhodném okamžiku – krátce po záhadném zmizení jednoho z hostů motelu. Je víc než jisté, než film skončí, mnozí z těch, kdo se ubytovali, budou mrtví. Ovšem zdaleka není tak jisté, že pachatelem je Norman. Nebo ano?

Půl domu bez ženicha (Half a House Without a Groom) 1980

Poněkud hořká komedie o tom, že sny rodičů a dětí jsou jen málokdy stejné. Hrdinou příběhu je Franc, otec Oliny a Jiřiny, který se rozhodl, že jim jako svatební dar postaví ohromnou a luxusní vilu. Názor jeho dcer na budoucí život ho ani v nejmenším nezajímá. Energický muž na stavbě zaměstná nejen celou rodinu, ale i Jiřinina snoubence a chlapce, s nímž Olina chodila do tanečních. Navíc o něm začne uvažovat jako o druhém potenciálním ženichovi. Dívky však nesdílejí otcovo nadšení a už vůbec se jim nelíbí, že se jich nikdo na nic neptá. Jak se blíží onen slavný den, kdy by si oba páry měly říci své ano a Franc by jim měl s velkou slávou předat klíče od domu, situace se stále více komplikuje. Franc odmítá pochopit, že dívky mají vlastní představu o životě, a tak není divu, že se mu situace začne vymykat z rukou právě v okamžiku, kdy se blíží naplnění jeho velkého snu…

Zajatci pouště (Gefangen im Jemen) 1999

Film údajně inspirovaný skutečnou událostí. Skupina čtyřech německých motorkářů na endurech vyrazí napříč pouští v Jemenu. Průvodcem skupiny se stane otec jednoho z nich, který v Jemenu dlouhodobě žije a chce znovu najít cestu ke svému synovi. Díky rozporům o vedení skupiny a neznalosti tamních poměrů, se zapletou do konfliktu s jedním kmenem, bojujícím proti centrální vládě. Nejprve je žádáno mýtné za průjezd kmenovým územím, následně jsou ale zajati za účelem vysokého výkupného.

Boty plné vody (Boty plné vody) 1976

Tři povídky (Zelenáči 1945, Silvestr 1948 a Zimní vítr 1951) o příslušnících jednotek SNB střežících šumavskou hranici v poválečných letech. Umělecký dohled nad debutanty měl Ivo Toman. Námět třetí povídky natočil už v roce 1959 pro film Vstup zakázán tehdy také začínající František Vláčil.

Dobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatě (City Slickers II: The Legend of Curly’s Gold) 1994

V roce 1991 vznikla úspěšná komedie o pocitech mužů kolem čtyřicítky, o touze po naplnění chlapeckých snů o odvážných kovbojských kouscích a hledání sebe sama. V roce 1994 se tvůrci k filmu vrátili, aby natočili jeho pokračování. Opět je tu Mitch Robbins se svou modrou basebalovou čapkou, který žije na předměstí Manhattanu se svou manželkou Barbarou a dvěma dětmi a Normanem, telátkem, které si Mitch přivezl ze své první cesty za dobrodružstvím. Jeho poklidný život se změní v okamžiku, kdy ve stuze klobouku, který patřil zemřelému kovboji Curlymu, objeví mapu ukazující cestu ke zlatému pokladu. Poté, co si ověří pravost mapy a zjistí, že ve stejné oblasti došlo k vlakové loupeži, je jeho touha po dobrodružství vydrážděna natolik, že je odhodlán znovu vyrazit do pustiny. Zavolá kamarády a společně s nimi se vydá poklad hledat. Tentokrát však cestuje pod bedlivým dohledem Curlyho dvojčete, kovboje Dukea, který má s ukrytým zlatem vlastní plány.

Naděje má hluboké dno (Nadeje má hluboké dno) 1988

Jana Dítětová a Vlastimil Brodský v příběhu ženy, která se musí vyrovnat se složitou životní situací. Televizní hra podle románu J. Kolárové. Čtenářsky velice úspěšný román Jaromíry Kolárové ličí životní osudy sedmdesátnice paní Dlaskové. Na začátku příběhu ji zastihujeme v situaci, kdy má odejít na operaci. Tato nelehká chvíle ji vybízí k životní rekapitulaci, vynoří se jí i zasutý fakt, že její stárnoucí sklerotický manžel není otcem jejího syna. Skutečný otec byl zastřelen v květnových dnech 1945. Celý život tento fakt paní Dlasková před rodinou tajila. Inscenace má charakter jímavé meditace o životě, o krátkých radostech a o těžkostech, které je třeba překonávat, neboť naděje má hluboké dno. Drama podle scénáře Šárky Koskové je dílem vynikajícího režiséra Jaromila Jireše. Byla odměněna na festivalu Zlatá Praha zvláštním uznáním v roce 1989.

Případ Lemming (Lemming’s First Case) 2009

Leopold Wallisch je soukromý detektiv, který se zabývá případy manželské nevěry. Když došlo k vraždě sledovaného starého učitele latiny Grinzingera, rozhodl se případ vyřešit sám. Stále hlouběji se přitom zaplétal do příběhu o moci a zradě, sadismu a ponižování z doby před 20 lety. Wallisch navštívil gymnázium, kde Grinzinger dříve učil. Podle školní ročenky vyhledal jeho žáky a začal pátrat. Kromě všech bývalých spolužáků se setkal také s milou a hezkou veterinářkou Klarou, která je sestrou jednoho z nich.  Ze začátku nic nedávalo smysl a vše bylo velmi zamotané. Nakonec však Wallisch zjistil, kdo profesora zabil a proč.

The Condemned 2 (The Condemned 2) 2015

Svědectví mrtvých očí (Svedectví mrtvých ocí) 1971

Hlavní postavou je tu penzionovaný kriminalista Václav Gaudl, který si začíná všímat podezřelého chování elegantního manžela své neteře Hedviky. Požádá svého přítele, podplukovníka Mácu, aby mu zjistil, kam profesor Horáček jezdí ve vypůjčeném taxikářském autě. Horáček je finančním expertem podniků zahraničního obchodu a přednáší na vysoké škole, Hedvika pracuje jako redaktorka v nakladatelství. Žijí si nad poměry, nejen díky svým profesím, ale také díky dědictví po bohatém otci Hedviky. Bydlí ve velké vile, mají dvě auta, chatu. Žena, která se snaží udržet si manžela, netuší, že má mladou milenku, jejich podnájemnici Danielu, s níž po přednáškách odjíždí na chatu. Když se Horáček rozhodne rozvést, ztropí Hedvika hysterickou scénu při níž nejprve prohlásí, že se nikdy nerozvede a nakonec způsobí nehodu, při níž zahyne mladá stopařka. Hedvika přemluví manžela, aby z místa nehody ujel. Muž to udělá protože netuší, že ho žena vyfotila, když táhl mrtvolu do křovin. Profesor Horáček se rozhodne pro radikální řešení. Chladnokrevně připraví a provede vraždu…

Děvčica z Beskyd (Devcica z Bezkyd) 1944

Na samotě v beskydských horách žijí rodiny Vavruše Cagaly a Cyrila Hanulíka. Vavruš a Cyril jsou pracovití dřevaři a formani. Cagalova dcera Terezka má ráda Tomáše Hanulíka, ale kromě něho se líbí také Pavlu Zgabajovi, synu majitele hospodářských podniků v údolí. Cyril Hanulík žárlí na svou Hevu a neprávem ji podezřívá z nevěry. Francek, jehož Heva před sňatkem milovala, se Hanulíkovým pomstí: zapálí jejich včelín, od kterého chytne Cagalův seník. Od té doby stíhá Cagalovu rodinu neštěstí. Přijdou o koně i o dřevo a starý Zgabaj se domáhá peněz, které jim půjčil. Od svých nároků je ochoten ustoupit jen tehdy, když se Terezka provdá za jeho syna. Cagala nechce dovolit, aby se dcera obětovala, a tak se dívka vydá na statek tajně, aby zde pracovala jako pomocnice v hospodářství…