Měsíční archivy: Leden 2018

Síla naděje (1000 to 1) 2014

Žádné překážky nejsou příliš velké.Cory Weissman byl vysokoškolskou basketbalovou hvězdou, která získala na střední škole 1000 bodů a očekávalo se, že bude vynikajícím atletem na Gettysburg College. Cory je ambiciozní a tvrdě pracující student, který se chystá převzít bodové vítězství, ale na začátku druhého ročníku prodělá mrtvici. Pouze rychlá akce jeho nejlepšího přítele Popse a závody s časem o záchranu jeho života při atletickém tréninku zabránily jeho smrti. Cory bojuje proti smrtelné hrozbě za pomoci své matky, terapeutky Tiny, oddaného basketbalového trenéra a lásky své přítelkyně, která ho miluje právě takového, jaký je. Navzdory mnoha výzvám – náročné a vleklé fyzikální terapii a temným momentům, kterým musí čelit, Cory zvládne tuto epizodu svého života za podpory svého nejlepšího přítele, rodiny, školy, a co je nejdůležitější, svého vlastního nezdolného ducha.

Úlovek z Beverly Hills (The Taking of Beverly Hills) 1991

Zinscenovaná falešná ekologická havárie vyžene slavné a bohaté z domovů, které zůstanou napospas rabování.

Odpolední směna (Swing Shift) 1984

Poklidný osud manželského páru se změní po útoku na Pearl Harbor, když muž narukuje k námořnictvu. Jeho žena Goldie Hawnová je náhle nucena postavit se na vlastní nohy… Jack a jeho žena Kay jsou šťastní. On je silný a rozhodný, ona na něj ve všem spoléhá. Žijí spolu v malém útulném domečku. Kay každý den uvaří a uklidí, aby bylo vše připraveno, až se Jack vrátí. Oba svorně pohrdají sousedkou, barovou tanečnicí Hazel, která je jejich pravým opakem. Po útoku na Pearl Harbor Jack narukuje a Kay je opuštěná. Aby pomohla své vlasti, nastoupí do továrny na výrobu letadel. Tam potká Hazel a časem se obě protikladné povahy spřátelí. Kay nesmírně obdivuje Štístko, šéf jejich odpolední směny, mladý a pohledný muzikant. Ona ale odmítá pozvání do baru, kde Štístko hraje. Jednou ji Hazel oblékne a učeše a z Kay je náhle sebevědomá a atraktivní žena, ne domácí putička. Nakonec Štístkovi podlehne a zamilují se do sebe. Když spolu slaví Štístkovy narozeniny, přijede Jack na chvíli domů…

Poslední objetí (Last Embrace) 1979

Roy Scheider ve strhující variaci na Alfréda Hitchcocka bojuje coby bývalý agent CIA o vlastní rozum a holý život. Než se to stalo, byl Harry Hannan neochvějný v rozhodnutí, muž na svém místě, který vždycky ví, co má dělat. Přesně ten typ, který si mohl dovolit kariéru tajného agenta CIA, protože věděl, že ho v jeho práci nedokáže nic rozhodit. Během jedné akce v Mexiku se ale stalo něco, s čím nepočítal. Na vlastní oči musel přihlížet tomu, jak kulka, která byla určena jemu, prochází tělem jeho milované manželky. A její smrt ho natrvalo změnila. Nervově se zhroutil, vláda ho okamžitě propustila ze svých služeb a v jeho životě zůstala jen prázdnota narušovaná občasnými záchvěvy paranoie. Když pak Harry opustil psychiatrickou kliniku, vůbec netušil co dál. A podezřelé incidenty mu jen podkopávaly nohy a jeho jistotu o duševním zdraví. Nebo snad událost, jež se stala na vlakovém nádraží, nebyla výmyslem zhroucené mysli? Je možné, že se ho skutečně někdo pokusil shodit pod přijíždějící soupravu? A kdo je neznámá žena, prý studentka aramejštiny, kterou nalézá ve svém bytě? Není i ona jenom iluze? Pak se ale před dveřmi objevuje výhružka v hebrejštině hrozící smrtí. Harry možná konečně dostává impuls k návratu do života. Do hlavní úlohy temného thrilleru, který nenápadně vzdává poctu Alfrédu Hitchcockovi a jeho filmům v čele s Vertigem, obsadil oscarový režisér Jonathan Demme v roce 1979 Roye Scheidera.

Pod kopyty stád (Alvarez Kelly) 1966

Podkladem tohoto westernu se stala skutečná událost z roku 1864. Pětitisícové stádo hovězího dobytka, určené pro armádu Unie, se po drzé loupeži tehdy stalo kořistí hladovějících jižanských vojáků. V popředí děje stojí dva odvážní a také tvrdohlaví muži. Uhlazený obchodník Alvarez Kelly (William Holden), který využívá občanské války k vydělávání peněz, a neústupný jižanský plukovník Tom Rossiter (Richard Widmark), urputně bojující za téměř už ztracenou věc Konfederace.

Katka (Katka) 1949

Veselohra o mladom dedinskom dievčati, ktoré sa stretáva s novými životnými skúsenosťami vo veľkej továrni. Pomaly si zvyká na nové prostredie aj na nových ľudí a z dedinskej naivky sa stáva mladá žena s novými ideálmi.

Pomsta ženy středního věku (Revenge of the Middle-Aged Woman) 2004

Hrdinkou amerického dramatu režiséra Sheldona Larryho je Rose, která se se svým budoucím manželem seznámila v letadle, právě když skončil její vztah s dobrodruhem Halem. Po pětadvaceti letech soužití, z něhož se narodily dvě děti a po letité spolupráci v novinách však Nathan své ženě sdělí, že se zamiloval do její mladé asistentky Mindy a odchází. Také Rosin šéf se v ambiciózní dívce jen vidí a Rose je jasné, že její dny ve firmě jsou sečteny. Je sama a bez práce, hlavou jí táhnou ty nejchmurnější myšlenky, ale ze srabu jí pomůže pud sebezáchovy a smysl pro humor. I když od života už moc nečeká, zjistí, že je stále spousta zajímavých možností a že to nejlepší má teprve před sebou.

Krásný čas (Krásný čas) 2006

Krásný čas je třetím dílem volného cyklu, jehož protagonistkou je postava Renáty Soukupové. V prvním televizním filmu, Ze života Pubescentky, ještě mladičkou Renátu nehrála Tatiana Vilhelmová, ale v dalším pokračování, ve filmu Můj otec a ostatní muži už režisérka Andrea Sedláčková známé herečce roli svěřila. Renáta Soukupová je dívka, později mladá žena, která začínala vážněji poznávat svět těsně před rokem 1989. Manželství jejích rodičů bylo poněkud dobrodružné a poznamenalo Renátinu pubertu, ale rozhodující vliv měla okolnost, že Renátin otec byl zaměstnancem ministerstva vnitra. Renáta paradoxně před sametovou revolucí emigruje do Francie a v úvodu Krásného času se vrací: je na prahu třicítky a je rozhodnuta dobýt Čechy zpátky, najít si zde svou trvalou a jistě krásnou existenci. A samozřejmě také lásku, protože z Francii odjela i kvůli krachovalému milostnému vztahu. Nedopadne to ovšem tak, jak si mladá žena představuje.

01:54 (1:54) 2016

V šestnácti je Tim inteligentní, avšak nesmělý mladík s přirozeným atletickým nadáním pro běh. Poslední čtyři roky byly však pro něj díky Jeffovi a jeho týmu opravdu těžké. V posledním ročníku střední školy Timovi chybí pocit úspěchu, zažívá porážky a chce aspoň jednou zazářit. Rozhodne se svému rivalovi Jeffovi postavit a sesadit jej z mistrovského trůnu v běhu na 800 m, v němž Jeff ve škole vyniká. Jenomže v pozadí konkurenčního boje a rivality je jedno tajemství, které natropí pořádnou paseku. Trenér a také otec jej podporují a Tim má v této věci jasno: Buď budeš držet pusu a neuděláš nic. Nebo budeš držet pusu a postaráš se o zbytek sám. Mojí volbou je to druhé.

Podivuhodné příběhy (Histoires extraordinaires) 1968

Brigitte Bardotová, Alain Delon a Jane Fondová ve třech povídkách Edgara Allana Poea.Tři povídky klasika hororu Edgara Allana Poea svedly k práci na jednom filmu tři slavné režiséry – Itala Federica Felliniho a Francouze Louise Malla a Rogera Vadima. Děj samostatných filmových příběhů tak, jak jej líčí jednotlivé povídky – Komtesa z Metzengersteinů, William Wilson a Toby Dammit – nás zavádí do temných hlubin lidských duší. Každý z režisérů do nich otiskl svůj nezaměnitelný rukopis, stejně jako velké herecké osobnosti: Jane Fondová, Alain Delon a Brigitte Bardotová.